Leskovec (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Leskovec (obec) vzdlenost: 0 km

Leskovec leí v údolí íky Senice, asi 6 km jin od bývalého okresního msta Vsetín ve Zlínském kraji. Na západ od obce se rozkládají Vizovické vrchy, východním smrem zaíná heben Javorník, leící v Chránné krajinné oblasti Beskydy. Obcí prochází silnice a dvoukolejná elezniní tra, spojující Moravu se Slovenskem. Nejvyšším místem v katastru je vrch Petrášov s nadmoskou výškou 591 m, asi tetinu katastru obce pokrývají lesy.

 

Pro práv Leskovec? Jméno naší obce pochází od slova "léska" i "líska" - neboli ves, zaloená v lískovém porostu. Pvod jména je vyjáden i na obecní peeti z r. 1748, kde je znázornna lísková ratolest s lískovým oechem. V prbhu staletí se v rzných písemných dokladech uvádí jméno obce v mnoha obmnách:

Lestzna (1361), Lescowecz (1363), Leschow (1367), Leskovec (1481), Lijskowecz (1578), Leskowecz (1670), Leskowetz (1718), Leskowetz (1751, 1846), Leskowietz (1872), Leskovec (1846, 1872)

První zmínka o Leskovci (Lestzna) pochází z roku 1361. V té dob docházelo ke sporm o hranice území cisterciáckého kláštera ve Vizovicích s jeho sousedy, ale klášter své vlastnické právo k Leskovci uhájil. Po zániku kláštera se Leskovec spolu s okolními obcemi stal od r. 1575 majetkem brumovského panství, které patilo Zdekovi Kavkovi z ían. Za ticetileté války "proslavil" Leskovec Macek Ondra Jedlika, syn zdejšího fojta. Tento zbojnický hejtman se svou tlupou loupil v okolí Olomouce. Tam byl také zajat, souzen a v roce 1638 popraven. Vpád tatarských a tureckých vojsk vedl roku 1663 ke zpustošení nejen Leskovce, ale i vesnic v širokém okolí. V roce 1673 pešly obce k panství vsetínskému a v nm setrvaly a do rozpadu vrchnostenské soustavy a pemny pvodních panství na velkostatky a statky.

Leskovec je vyznaen také na známé map J. A. Komenského z roku 1627. Její autor se však dopustil chyby, kdy ves umístil na map jin od Polanky. Vtšina obyvatel obce byla ji v 18. století peván protestantského vyznání. Po vydání Toleranního patentu císae Josefa II. se leskovetí protestanti stali leny evangelického sboru ve Vsetín. V polovin 19. století zde byla zízena soukromá evangelická škola reformované konfese, pro kterou byla roku 1892 postavena zdná budova. Ta se stala po rozšíení a dkladné rekonstrukci zmnila na dnešní Základní školu. V roce 1900 bylo v Leskovci 485 evangelík a 7 katolík, roku 1930 bylo evangelík 579 a katolík 12. V roce 1954 se evangelický sbor v Leskovci osamostatnil a v letech 1960 - 63 byl v obci postaven sborový dm.
 
Hlavním zdrojem obivy obyvatel bylo a do zaátku 20. století hospodaení na nevelkých zemdlských usedlostech a domácká výroba dýmek, provaz a pozdji vysekávání ke pro Baovu obuvnickou továrnu. Z naší obce byla do ronovského Valašského muzea v pírod pemístna hoferská chalupa jako ukázka obydlí nejchudší valašské spoleenské vrstvy. Chalupa byla postavena v polovin 19. století. V její malé jizb bydlelo na pelomu 19. a 20. století po tyi roky šest lidí najednou. 
 
V období první republiky se zaal rychle rozvíjet elektrotechnický a strojírenský prmysl v nedalekém Vsetín, kde získala práci ada oban Leskovce. Provoz na nov vybudované elezniní trati Vsetín - Bylnice byl zahájen 21.10.1928 a od té doby má Leskovec elezniní spojení do eského vnitrozemí i na Slovensko. V období hospodáské krize byli postieni zemdlci i tovární dlníci: v roce 1931 bylo v obci bez práce 35 osob a v následujícím roce u 62 lidí. ástenou úlevu v tkém období poskytla stavba druhé koleje na elezniní trati. Hospodáská situace se zlepšila zahájením výroby v nov vybudované Zbrojovce Vsetín tsn ped 2. svtovou válkou. Pímo v obci byly za první republiky nejvýznamnjšími stavbami regulace potoka Senice (1932) a elektrifikace obce v r. 1937. 
 
 
Od podzimu 1944 obané Leskovce aktivn pomáhali partyzánským skupinám, které byly souástí 1. s. partyzánské brigády Jana iky. K nejvtší tragedii došlo 3. dubna 1945, kdy pi nmeckém pepadu partyzánského úkrytu pišla o ivot celá rodina Jana Juíka. Tragedii v Juíkov mlýn pipomíná památník, zízený na míst vypálené usedlosti.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz