Kateřinice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Kateřinice (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Kateřinice se nachází v Hostýnských vrších 9 km severozápadně od Vsetína v táhlém údolí potoka Kateřinky. Katastr obce, pokrytý asi z poloviny lesy, je výškově značně členitý.

Prvá zmínka o obci se objevuje v záznamech roku 1505, podle které majitel vsetínského panství Jan Kuna z Kunštátu zajistil věno své manželce Dorotě ze Zástřizl. Před rokem 1849 byly Kateřinice součástí vsetínského panství, do r. 1909 byla obec součástí okresu Valašské Meziříčí, pak okresu Vsetín. Po zániku okresu Vsetín (r. 2002) spadá obec pod Zlínský kraj.

I když se v Kateřinicích nedochovalo příliš historických památek, svou polohou a přírodními krásami přitahuje jak aktivní turisty, tak i milovníky procházek, protože vesnice není průjezdná, a tak je na místní silnici poměrně malý provoz a dobré cesty vedou až na paseky.

Kateřinice protíná řada turistických a cyklistických stezek, v zimě jsou zde vytvářeny dobré podmínky pro běžecké trasy po hřebenech místních kopců. Rovněž milovníci botaniky najdou na místních stráních celou řadu zajímavých, ale i vzácných exemplářů.

Historie

Ves Kateřinice vznikla v období velké kolonizace. Připomíná poprvé v zápise zemských desk z roku 1504, podle něhož Jan Kuna z Kunštátu zajistil věno své ženě Dorotě ze Zástřizl na vsích vsetínského panství. Podle popisu vsetínského panství z roku 1666 bylo ve vsi spolu s fojtstvím 6 sedláků, 11 chalupníků a 3 domkaři. Ves čítala celkem 195 obyvatel. 

Kateřinice bývaly vesnicí střední velikosti, jejíž obyvatelstvo se živilo zemědělstvím. V 19. i v první polovině 20. století obec patřila k nejchudším na Valašsku. Její obyvatelé se živili nádenickou prací a odcházeli na sezónní zemědělské práce do Rakous a na Hanou. Roku 1900 výměra hospodářské půdy činila 1312 ha, z toho lesy 472 ha. V obci byla rozšířena domácí výroba metel, košů, dřevěného nářadí a vyplétala se zde sedadla pro továrny na nábytek z ohýbaného dřeva. Po roce 1945 se zde rozšířila domácká výroba špejlí. Později tuto výrobu řídilo a výrobky vykupovalo družstvo Lipta z Liptálu. 

Kateřinice byly před rokem 1849 součástí panství Vsetín, které náleželo k Hradišťskému kraji. V letech 1849 – 1909 byla obec součástí politického okresu Valašské Meziříčí a spadala do obvodu Okresního soudu ve Vsetíně, přičemž byla přechodně v letech 1855 – 1868 součástí tzv. smíšeného okresu Vsetín. Od roku 1909 náleží k nově zřízenému politickému okresu Vsetín. Po zániku okresu Vsetín (r. 2002) spadá obec pod správu Zlínského kraje.

Před vydáním tolerančního patentu roku 1781 Kateřinice patřily k obvodu katolické školy v Pržně. Po roce 1781 děti z evangelických rodin začaly docházet do evangelické luterské školy v Ratiboři. Roku 1876 byla v Kateřinicích zřízena obecná škola, pro kterou byla postavena roku 1910 nová budova. Dnes je v obci neúplná základní škola, děti z vyšších ročníků dojíždějí do základní školy v Hošťálkové. 

Obyvatelé z Kateřinic náleželi v polovině 17. století do farnosti Pržno. V letech 1777 – 1781, v době hnutí evangelíků za náboženskou svobodu, se obec prohlásila za evangelickou. Dlouholeté přání vybudovat v Kateřinicích evangelický kostel se podařilo uskutečnit roku 1952. Zasloužil se o to, kromě mnoha dalších obětavých věřících, hlavně farář Miroslav Janeba z Ratiboře. Roku 1957 evangelíci z Kateřinic, Lazů a Podolí vytvořili v Kateřinicích nový samostatný sbor. Jako první působil v Kateřinicích seniorátní vikář Jar. Hána a po něm v letech 1957 – 2001 farář Bohuslav Novák. Nyní je zde farářem Pavel Šebesta. Od roku 1974 má v Kateřinicích svou modlitebnu sbor církve Adventistů sedmého dne pro Kateřinice, Hošťálkovou a Jablůnku, který vznikl původně v Jablůnce roku 1924.

Nejstarším ze spolků v Kateřiních byl Sbor dobrovolných hasičů (zal. 1936). JZD bylo v Kateřinicích založeno roku 1957, roku 1974 bylo připojeno k JZD Mír se sídlem v Ratiboři. Po roce 1990 se toto družstvo transformovalo v družstvo vlastníků a farma v Kateřinicích slouží i nadále zemědělské výrobě. Převážná část obyvatel Kateřinic v období před rokem 1990 byla zaměstnána v průmyslu, zvláště ve vsetínských továrnách a ve službách. Od počátku šedesátých let se v obci rozvinula výstavba rodinných domků. Byl vybudován kulturní dům (1967), zřízena mateřská škola (1967), postaveny prodejny družstva Jednota a roku 1973 bylo uvedeno do provozu výrobní středisko družstva Lipta. Dále byla provedena plynofikace (1996 – 1997), roku 1994 byl rozšířen vodovod zčásti vybudovaný již roku 1984, byl vybudován kabelový rozvod telefonu a kabelové televize (1998), rekonstruována škola a roku 2005 byla dobudována kanalizační síť, která je napojena na obecní čistírnu odpadních vod.

V katastru Kateřinic se nachází přírodní rezervace zřízená roku 1950 na vrchu Dubcová, kterou tvoří smíšený porost bříz, borovic a vlhké louky s výskytem vstavačů aj. rostlin. U budovy školy je umístěn pomník padlých a umučených z 1. a 2. světové války, na budově školy pamětní deska učitelů, kteří zahynuli za německé okupace a na Ojičné pomník partyzána Francoise Wasteelse ("Franty Belgičana"), který zde padl 8. března 1945.

Pokud budete mít zájem o podrobnější studium historie obce, obecní úřad Vám nabízí publikaci Kateřinice – Dějiny a současnost obce na Valašsku, jejímž autorem je PhDr. Ladislav Baletka a také místní občané.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz