Vojkovice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Vojkovice (obec) vzdálenost: 0 km

Nejstarší doklad o již existující obci Vikvice je z roku 1088 a nalézá se v pražském archivu. Pozdìjší zmínka o naší obci je také v pražském archivu z roku 1226, kdy župa Sedlecká pøechází pod správu hradu loketského, pøi èemž se mluví o Vojkovicích jako ostarém slovanském osidlení.

JAKUBOV má podobnou historii. Z archivních pražských záznamù se dovídáme, že zemanský dvorec a obec Jácobs (latinské pojmenování Jakubova) patøila již v roce 1140 spolu s Vojkovicemi k novì založenému klášteru doxanskému ve Velichovì.

Další záznam je z roku 1234, kdy král Václav II. dovoluje klášteru doxanskému ve Velichovì pøemìøiti pozemky v obci Jakubov. Po pøemìøení a po novém osidlení cizími kolonisty objevuje se též tvar Jácobs, respektive Jákobs, doložený již v roce 1273 z nìhož se pozdìji vyvinula zkomolenina Jokes, doložená až v 17. století. 
Toto je doložená historie obou našich obcí.

K jakubovské historii zbývá ještì se zmínit o povìsti, která se udržela mezi nìmeckým lidem. V této se praví, že to byl jakýsi Jakub, který k nám pøišel z Horní Falze na pozvání doxanského klíštera, aby si spolu se svými bratry Heømanem, Petrem a Leopoldem založili svùj domov. A tak Petr založil Petrvo Heøman Heømanov a Leopold Lipoltov, a Jakub Jakubov. 
A právì v té dobì byla tato obec nazývána "Jakubsdorf".

Není zcela vylouèeno, že i tato verze má své pravdivé zázemí, neb se jedná o dobu, kdy Jakubov byl èeskými osadníky vylidnìn a posléze i po nìjakouu dobu neolidnìn, takže v tato místa mohl pøijít udajný Jakub z Horní Falze, a to v mezidobí 13. až 17. stoletím. Když se ale v 17. století podle doložených archivních záznamù z 12. století zjistilo, že na tomto místì byla kdysi obec Jácobs, upustilo se od jména Jakubsdorf a vrátilo se této obci staré pojmenování Jácobs, ze kterého se bìhem èasu vyvinulo ono zkomolené jméno Jokes, poslední pojmenování Jakubova pøed odsunem Nìmcù.

Tím by se dala vysvìtlit ta historická mezera mezui 12 - 17 stoletím, kdy jméno Jokes se v úøedních záznamech nevyskytovalo, ale pouze Jakubsdorf, nebo také "Zwiesebach" podle rozdvojeného potoka nad Jakubovem. (Toto jméno se vyskytuje ve školní kronice - nìmecké kronice jakubovské).


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz