Muzeum studené války a protivzdušné obrany - Podlešín (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum studené války a protivzdušné obrany - Podlešín (muzeum) vzdálenost: 0 km

Přijďte navštívit jeden z největších zpřístupněných bunkrů v ČR a nasát atmosféru období studené války v tehdejším Československu. Provedeme vás rozsáhlým podzemím o velikosti 5500m2 a seznámíme vás s tím, jak objekt fungoval a jaké bylo jeho vybavení pro případ válečného ohrožení. Dále si pak sami zblízka prohlédnete sovětskou raketovou techniku a nahlédnete do sálů bojového velení, odkud byla řízena.

Muzeum studené války a protivzdušné obrany se nachází v podzemním objektu, který dříve armádě sloužil jako Společné velitelské stanoviště 71. protiletadlové raketové brigády, 56. radiotechnického praporu a naváděcího stanoviště NS-5. Objekt byl postaven v letech 1981 až 1984. Dne 1. května 1985 začíná armáda objekt aktivně používat. Až do konce provozu v roce 2003 se odsud nepřetržitě zajišťovala bezpečnost vzdušného prostoru nad Prahou. Po r. 2003 následuje odtajnění a převod objektu spolku okolních obcí. V roce 2009 začíná občanské sdružení Bunkr Drnov s přípravami pro zpřístupnění objektu veřejnosti.

Celý několikapatrový objekt je vybaven původním technickým zařízením, které je zcela unikátní a velmi dobře zachovalé. V části objektu, která prošla rekonstrukcí, je umístěna expozice raketové techniky. V současné době si zde návštěvníci mohou zblízka prohlédnout sovětské rakety systémů S-75 Volchov, S-125 Něva, S-200 Vega a 2K12 Kub. V expozici se nachází i "pradědeček" protivzdušných obranných prostředků - dvojkanón PLDvK vz. 53. Mimo toho jsou také vystaveny drobnější exponáty včetně protiletadlových raket OSA a STRELA.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz