Rozhledna Vartovna - Seninka (rozhledna)


Seznam lokalit v okol


rozhledna Rozhledna Vartovna - Seninka (rozhledna) vzdlenost: 0 km

Modern vzhlíející konstrukce rozhledny na kopci Vartovna u Seninky láká turisty k návštv od konce roku 2009. Pvodní plán na stavbu rozhledny v míst bývalé strání hory (dokonce zde kdysi stávala hláska kvli pípadným vpádm Turk) se však datuje ji od roku 1996, kdy byla stavba rozhledny zapracována do územního plánu obce.                

Vyhlídková v na Vartovni vznikla v roce 2009 z iniciativy okolních obcí Seninka, Jasenná, Liptál, Leskovec, Prlov, Pozdchov a Valašská Polanka. Za tyto obce projekt zastešovala obec Seninka, která na jae roku 2007 získala od Zlínského KÚ dotaci na projektovou dokumentaci. Zárove bylo v rámci opakované veejné zakázky osloveno pt firem s cílem pipravit architektonický návrh a projektovou dokumentaci. Na základ doporuení hodnotící komise rozhodlo v lednu 2008 zastupitelstvo obce o výbru návrhu zlínského architekta Ivana Bergmanna.                

Finanní zajištní stavby rozhledny bylo ešeno prostednictvím Operaního programu peshraniní spolupráce SR-R 2007-2013 (spolufinancován z Evropského fondu regionálního rozvoje) – projekt „Rozhledny Hornolideska a Púchovské doliny na kótách 651 m.n.m.“. Za eskou stranu bylo hlavním partnerem projektu Sdruení obcí Hornolideska. Projekt spolupráce zahrnul i výstavbu rozhledny na Tlstej hore (dokonené na podzim 2009) nedaleko slovenské partnerské obce Dohany. Zárove byla vybudována z Vartovny nová sí šesti nauných stezek, piem dv z nich dovedou turisty na Slovensko, a to i k nové rozhledn u Dohan. Náklady celého projektu inily cca 15 mil. K, zhruba 90% prostedk bylo získáno z evropských dotací.                

Samotná rozhledna za tém 7 mil. K byla stavna od dubna do zaátku listopadu 2009. Dne 9. ervence se pitom uskutenilo slavnostní poklepání na základní kámen nové ve. Stavba 38 metr vysoké rozhledny byla realizována spoleností BS Vsetín s.r.o.

Sí šesti nauných stezek v okolí Vartovny zpracoval eský svaz ochránc pírody z Valašského Meziíí. Na eské stran mí stezky 34 kilometr, co je v regionu rozsahem unikát, a je na nich vybudováno 8 odpoívadel a 34 zastavení. Vedou od Vartovny do okolních obcí Seninka, Liptál, Jasenná, Leskovec, Prlov, Pozdchov, Lideko a Francova Lhota a pibliují tamní pírodní zajímavosti, pamtihodnosti, ale i dramatické historické události. Práv Valašsko patilo mezi místa s nejsilnjším protifašistickým odbojem a stezky spojují hned nkolik míst s tragickou historií – osady a pasekáské usedlosti vypálené nmeckými trestními oddíly Ploštinu, Prlov, Vaákovy paseky, Oškerovy paseky i Juíkv mlýn.

Nauné stezky také turisty pivedou k vzácným lidovým stavbám v okolí, k muzeu na Mikuláštíkov fojtství v Jasenné, novému muzeu motocykl v Senince, známým Pulínským skalám i památným stromm v regionu, pedstaví folklorní tradice, pasekáský zpsob ivota místních obyvatel i slavné rodáky (napíklad Jana Kobzán v Liptále) a v neposlední ad i tajemné povsti, které se váou k nkterým místm.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocen nvtvnk: 10.0000







zdroj: www.KrasneCesko.cz