Žákovice  (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Žákovice  (obec) vzdálenost: 0 km

Zastavěné území obce Žákovice se nachází v nadmořské výšce 260 m nad mořem. Celková výměra obce je 560 ha s 230 trvale bydlícími obyvateli. Hlavním tokem je Moštěnka, protékající z východu na západznak obce Náves je tvořena řadově stojícími objekty – grunty, které tvoří prostor podlouhlého tvaru  se zvonicí a  s památníkem obětem I. světové války. Náves byla v minulosti uzávírána dvěma branami. Ve východní části obce se nachází vodní mlýn s malou vodní elektrárnou.

V historických pramenech je doložena existence obce již r. 1293, kdy ji i s obcí Libosváry prodal opavský vévoda Mikuláš Zbyslavovi z Bohuslavic. Žákovice se připomínají i v r. 1376. Mezi památky místního významu patří kaplička nad vsí ze 17. století, zvonice, dřevěný kříž v Malé bráně s bohatou řezbou církevních symbolů, tři kamenné kříže a dvě boží muka. Na návrší v hájovém prostoru u výletiště  se nachází památný strom – lípa srdčitá. Žákovice patřily pod střediskovou obec Soběchleby.

Od roku 1991 jsou Žákovice samostatnou obcí. Od roku 1995 má obec vlastní znak a prapor. Je provedena kanalizace, plynofikace a veřejný vodovod. V obci působí Svaz dobrovolných hasičů, Tělovýchovná jednota a Myslivecké sdružení Hrabina. Sportovně-odpočinkové areály: fotbalové hřiště s víceúčelovým hřištěm, výletiště u Myslivecké chaty, kulturní dům, ve kterém je: prodejna potravin, pohostinství, knihovna, místnost s krbem, velký a malý společenský sál.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz