Zdemyslice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Zdemyslice (obec) vzdlenost: 0 km

První písemná zmínka o vsi Zdemyslice je z roku 1115 za panování eského kníete Vladislava I., kdy obec patila ke kladrubskému klášteru. Z roku 1239 je doloeno, e Zdemyslice spolu se vsí Kamensko patily dkanátu rokycanskému. V roce 1371 opat nepomuckého kláštera Geslach ustanovil Adama za faráe v Nepomuku a pozdji ve Zdemyslicích. V té dob, tedy na rozhraní 14. a 15. století, sahal majetek nepomuckého kláštera od Zdemyslic a ke Zdeboicm na Plánicku.

Další zmínka o Zdemyslicích je z roku 1420, kdy jistá listina pisvduje otci Viléma z Netunic rybník Myšlovský, ves Stíovice, Lhotu, Blovice - msteko, Zdemyslice a další, a list krále Zikmunda, který tuto zástavu potvrzuje. Po vypálení nepomuckého kláštera husity v roce 1420 klášter pustl. Za vlády Ferdinanda I. (1526 - 1564) byl klášter zrušen a celé klášterní zboí (vetn obce Zdemyslice) bylo udleno v ddiné drení Adamu ze Šternberka. Berní rula plzeského kraje z roku 1654 pro obec Zdemyslice rozdlovala vesnici mezi panství hradišské (dritel Kryštof Rudolf Karel ze Svárova) a panství nebílovské (dritel Jan Adam Kokoovec z Kokoova).

A do roku 1850 mly Zdemyslice, tak jako všechny obce, svého rychtáe. V roce 1850 byla zavedena obecní zastupitelstva v ele s pedstaveným obce, pro kteráho se pozdji uíval název starosta. innost obecního zastupitelstva a obecní úad zanikl 21.5.1945 dle ústavního dekretu prezidenta republiky z 4.12.1944, a byl zízen Místní národní výbor v ele s pedsedou. Po tzv. sametové revoluci v roce 1989 byly národní výbory zrušeny a v roce 1990 bylo zvoleno opt obecní zastupitelstvo v ele se starostou.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz