Kostel svaté Kateřiny Alexandrijské - Dolní Podluží (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel svaté Kateřiny Alexandrijské - Dolní Podluží (kostel) vzdálenost: 0 km

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské z roku 1547(8) je nejvýznamnější stavební památkou v obci. Je postavený na místě staršího dřevěného kostela z roku 1411. V letech 1721 – 1734 byl barokně přestavěn. Dne 17. července 1783 byl kostel poškozen úderem blesku a jeho dnešní novogotický vzhled byl získán během úprav kolem roku 1882.

Sv. Kateřina Alexandrijská žila ve 4. století. Od 10. století vyprávějí legendy o vzdělané královské dceři, která odmítla nabídku sňatku od císaře Maxentia. Ten Kateřinu uvěznil. Měla být mučena, ale blesk roztříštil mučící nástroj kolo posázené noži, a tak byla Kateřina sťata mečem. Proto je nejvýznamnějším atributem sv. Kateřiny kolo, které je mnohdy zlomené. Ke kolu se přidává také meč.

Kostel je ve špatném technickém stavu a v roce 1998 se v něm přestaly pořádat bohoslužby. V roce 2006 vznikla občanská iniciativa - Sdružení na záchranu kostela svaté Kateřiny. Sdružení má za cíl podniknout záchranné práce k zajištění stropní konstrukce a zajistit finanční prostředky k výměně stropních trámů. Sdružení spolupracuje na záchraně kostela s bývalými rodáky z obce.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit






zdroj: www.KrasneCesko.cz