Vyhlídková věž Lanšperk - Dolní Dobrouč (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Vyhlídková věž Lanšperk - Dolní Dobrouč (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Nepříliš esteticky vyvedenou vyhlídkovou věž připomínající spíše než rozhlednu stavební lešení nalezneme od roku 2007 v areálu hradu Lanšperk na Orlickoústecku. Nejedná se tedy o zpřístupněnou hradní věž, nýbrž o nově postavenou ocelovou konstrukci o výšce cca 8 metrů.

Hrad Lanšperk byl založen v 2. pol. 13. století pány z Drnholce jako vojenské a správní centrum panství. Poté byl hrad postupně v držbě Záviše z Falkenštejna, zbraslavského kláštera a biskupství v Litomyšli. Po husitských válkách, kdy byl Lanšperk dobyt, často měnil majitele. Na konci 16. století byl již neobydlený a rokem 1622, kdy jej kupuje Karel z Lichtenštejna, je uváděn jako pustý. Užitek z něho měli poté jen místní obyvatelé, kterým slouží jen jako zdroj stavebního materiálu.

Novodobé opravy na Lanšperku spadají od 30. let 20. století, kdy zde KČT prováděl odkrývací a stavební práce. V poválečné době však tyto aktivity ustanuly.

V současné době hrad revitalizuje „Sbor pro záchranu hradu Lanšperka“ (zal. 1992), který v roce 2005 provedl opravu obvodové hradby. Další restaurační práce postupně pokračují i dnes.

Třípatrová ocelová věž s vyhlídkovou plošinou byla na Lanšperku vystavěna v roce 2007 v rámci první fáze projektu cyklostezek Regionu Třebovsko-Orlicko. Rozhledna byla zpřístupněna 7. září 2007 společně s otevřením 15km dlouhé cyklostezky spojující Letohrad a Ústí nad Orlicí a zprovozněním turistické ubytovny v Cakli. Vyhlídkovou věž a ubytovnu vystavěla za necelé 3 mil. Kč firma REKOP z Dolní Dobrouče. Z rozhledny lze spatřit panorama Orlických hor, masiv Králického Sněžníku, Suchý vrch, Bukovou horu a za dobrých podmínek i Jeseníky.

Přístup: osada Lanšperk se nachází při silnici Ústí nad Orlicí-Letohrad, od které nás na zříceninu dovede po silničce zelená TZ


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz