Loukov (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Loukov (obec) vzdlenost: 0 km

V podhí nejvyšší hory Hostýnských vrch, Keleského Javorníku (865 m. n. m.), je poloena na rozhraní pásma les a polí ada nevelkých osad. Jednou z nich je i Loukov. Patrn se ji nikdy nedozvíme, kdy se v míst objevili první kolonisté, zda to bylo ve 12., 13. nebo dokonce a poátkem 14. století. Poprvé je zmiován a k roku 1348, kdy jeho ást náleela Vavincovi z Koliína. První pi­pomenutí existence ovšem u znamená, e v míst se rozkládala ves s nkolika staveními, jejich obyvatelé ili z výnosu nevelkých políek, zejména však z pítomnosti lesa, jeho okrajová hranice sahala kdysi níe ne je tomu dnes. Vedle tby deva to byl jist i sbr lesních plod a hlavn pastevectví na etných pasekách. Ostatn, odtud vzešel i název Loukova – pochází patrn od staroeského slova „lúka" ve smyslu travnatého místa v lese.

Drba Loukova byla a do poátku 16. století znan roztíštná, míval a trojí vrchnost, co se projevilo existencí jednoho i dvou samostatných dvor. Nap. ped rokem 1368 jeden díl náleel Albertovi ze Šternberka, biskupovi ve vzdálené Litomyšli. Roku 1360 se píší Ctibor, Rúš a Mikuláš brati z Loukova, 1374 Ješek Schutz z Loukova, ped rokem 1500 njaké zboí v osad dreli vladykové z Ktomile. ást Loukova se ped rokem 1447 dostala do drení majitel bystického panství; od roku 1532 pak byl jeho nedílnou souástí celý, a to a do revoluce let 1848/1849, kdy padlo feudální správní zízení.

Píliš rozdrobená drba patrn zpsobila, e ádný z drobných majitel nepovaoval za dleité vybudovat si v míst reprezentativnjší sídlo – tvrz, na rozdíl od blízkých Libosvár. Dostatené zázemí jim zejm poskytoval rozsáhlejší dvr jako centrum pilehlých polností a lesa. V nm obasn pobýval majitel, trvale pak ele, starající se o hospodáská zvíata. Dleitá zmínka o dvoe je u z roku 1489, kdy Jiík z Loukova prodal jeho polovinu Václavovi z Bystice.

Nestal-li se Loukov centrem feudální správy, vzniklo v nm naopak centrum správy duchovní – kostel sv. Václava a fara. O poátcích farnosti, k ní se pozdji ítaly Libosváry, Píkazy a Osiko, celkem nic nevíme. Teprve po zniení kostela za ticetileté války, snad u v roce 1620 za nájezdu polských oldné – lisovík, jsme o jeho osudech lépe informováni. Farnost byla hned roku 1625 pipojena k sousední Bystici pod Hostýnem. Obnova kostela i katolické duchovní správy trvala více jak jedno století. Roku 1679 byla u kostela vystavna v nákladem bystického faráe Tobiáše Schwacha, roku 1755 v míst zízena lokalie, povýšená roku 1784 na kuracii. Nová fara byla vystavna teprve v roce 1843.

Ticetiletá válka postihla jist i obec samu. Roku 1674 bylo v Loukov napoteno 54 dom, z toho ale deset pustých. Svj podíl na tom mly nejen hrzy dávno minulé doby, ale i útisk nekatolík sídlících v obci ze strany vrchnosti. Ti mnohdy opouštli tajn svá domovská sídla a prchali nap. do Pruska, kde svou víru mohli vyznávat svobodnji a veejn. Všichni však byli stejn tce postihováni robotním zatíením. Pro Loukov poddanské povinnosti upesoval robotní patent ze 7. záí 1775. Z 29 uvádných sedlák musel kadý robotovat 3 dny potahem a od sv. Jana do sv. Václava kadý týden jednou osobou jeden den pšky. Dalších 16 podsedník mlo stanoveno týdn dva a pl dne pší roboty, 12 domka ron 26 dní a 21 domka ron 13 dní roboty. Dohromady museli poddaní v Loukov odpracovat za rok na panském 4 524 dn tané a 3 121 dn pší roboty. Konec všem tmto povinnostem znamenala teprve revoluce z let 1848/1849.

Devatenácté století bylo ve znamení postupné promny celé obce. Výrazem nastupující prmyslové civilizace a jejího odrazu v Loukov byl pokus o zaloení malé manufaktury na výrobu cukru z javorové šávy kolem roku 1810 v lese pod Kuelkou. O nco pozdji vznikla v obci dílna na výrobu tzv. rajnochovské keramiky. Ron vyrábla a 9000 kus rzných talí, šálk, mís, dóz a dalšího zboí. Zanikla teprve v roce 1871, kdy delší dobu její výroba stagnovala a posléze zcela upadla. Zrušení roboty a posléze obnovení ústavnosti v rakouské íši v roce 1861 vyvolalo i ilejší spoleenský a politický ruch v Loukov. V posledn uvedeném roce byla zaloena školní knihovna, roku 1872 ustaven katolicko – politický spolek, roku 1873 zaloena první modernjší instituce – zálona a konen v roce 1881 byla postavena trojtídní škola.

Na pelomu 19. a 20. století ilo v Loukov 761 lidí ve 133 domech. Katastr obce ml rozlohu 1196 ha, z toho na lesy pipadalo 522 ha, pole 494 ha, pastviny 90 ha, louky 75 ha a na zahrady 15 ha. V obci se chovalo 105 koní, 301 kus skotu, 381 kus bravu a 18 kus ovcí. Po výstavb eleznice z Bystice pod Hostýnem do Valašského Meziíí v letech 1886-1888 se Loukovu dostalo i rychlejšího spojení se svtem, kdy byla u obce roku 1900 zízena zastávka. I po vzniku samostatné eskoslovenské republiky 28. íjna 1918 zstával Loukov typickou zemdlskou vsí, její obyvatelstvo ale ze znané ásti hledalo obivu v blízkých prmyslových centrech. Politicky vnovalo svou píze pedevším lidové stran, která jednoznan zvítzila ve volbách v roce 1929 i 1935, následována agrárníky s daleko menším potem hlas.

Události 2. svtové války pekal Loukov bez vtších materiálních pohrom i ztrát na lidských ivotech. Dlouhá léta nacistické okupace skonila teprve dne 7. kvtna 1945, kdy byla obec osvobozena ruskými jednotkami. Obnovením národní samostatnosti zapoala nová kapitola v djinách Loukova, období, jej mnozí dnes ijící obané sami napomáhali utváet. S jakým úspchem, o tom a vypovídá samotný vzhled obce i úrove ivota jeho obyvatel. 


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz