Blazice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Blazice (obec) vzdálenost: 0 km

tarodávná obec, jediná tohoto jména v Èeské republice. Odvozeno je od jména Blažej. Døívìjší podoba názvu obce byla Blažice.

Osídlení zde bylo již ve starším neolitu, což dokazují archeologické nálezy. První písemná zmínka je z roku 1358. Tehdejší majitel Blazic – zvìøínský biskup Albert ze Šternberka a jeho bratr Zdenìk vesnici zamìnili za svobodný dvùr ve Všetulích, ale ihned Blazice zpìt odkoupili. Tehdy byl v obci mlýn a dvùr. Pánùm ze Šternberka patøily až do roku 1406. Tehdy pøecházejí do rukou vládyky z Prus. V prùbìhu 15. a 16. století jsou v držení celé øady majitelù. Od roku 1536 pøináležely k bystøickému panství a to až do roku 1848. Právnì samostatnou obcí jsou Blazice od roku 1848 až do roku 1976, kdy byly podobnì jako celá øada okolních vesnic rozhodnutím pøede vším stranických orgánù integrovány do mìsta Bystøice pod Hostýnem. Tento stav trval do roku 1992. Výsledky místního referenda umožnily, aby se obec znovu osamostatnila. Poèínajíc rokem 1993 se znovu stávají Blazice z právního hlediska obcí.

Obyvatelstvo tohoto regionu postihovaly váleèné pochody vojsk, která rabovala, pálila a zabíjela. Byla to vojska tatarská, švédská, napoleonská, pruská a nakonec nìmecká a sovìtská armáda. Snad nejvìtší škody obec utrpìla za tøicetileté války. V letech 1656 – 1676 bylo z 21 domù 14 pustých. V roce 1791 bylo v obci již 38 domù. Obec se pomalu rozrùstá a její obyvatelé se stávají zámožnìjšími. Tak v roce 1850 se zde uvádìjí 2 rychty, 12 pùllánù (lán = obvykle 40 ha – pozn. autora), 4 ètvrtlány a 22 domky, celkem tedy 40 domù. Nejvìtší nárùst obyvatel byl na konci 19. století, kdy mìly Blazice 335 obyvatel. Postupnì však obyvatelstva ubývá a koncem 20. století zde žije už jenom 201 lidí.

Velmi významným pro obec byl rok 1788. Péèí Náboženského fondu byl zbudován kostel s titulem Povýšení svatého Køíže. Jde o pozdnì barokní, jednolodní stavbu, zaklenutou tøemi poli tzv. pruské klenby, zakonèené pravoúhlým knìžištìm a sakristií. Chrám je zakryt sedlovou støechou. Z líce prùèelí vyrùstá ètyøhranná vìž, zastøešená ètyøbokým jehlanem, který pøechází v osmiboký a je ukonèen bání nad níž je jednoduchý køíž. Kostel se stává podle kanonického práva farním s pøifaøenými obcemi Lhota Radkova, Sovadina a Žákovice.

Ve stejnou dobu je zøízena i škola, která sloužila i ostatním obcím. Dìtí do ní chodilo kolem 150. V roce 1880 byla postavena nová škola, zprvu jednotøídní. Bìhem let byla nìkolikrát pøestavována a upravována až do dnešní podoby. Poslední oprava byla provedena v roce 1995. Podobnì jako obec mìla pohnuté osudy i škola. Poprvé od doby Josefa II. byla rozhodnutím vyšších orgánù zrušena pro nedostatek žákù v roce 1976. Znovu bylo vyuèování zahájeno ve škoním roce 1995/96, avšak pouze l. a 2. roèník. To však vydrželo pouze do 30. èervna 1999. K tomuto datu byla uzavøena jak škola, tak i školka, která zde nepøetržitì poskytovala službu témìø 30 let.

Obec byla pokroková, o èemž svìdèí i to, že již v roce 1881 zde byl založen „Hospodáøský spolek blazický“. V prùbìhu let vznikaly a zanikaly další rùzné spolky. Celých 70 let zde byl „Spoøitelní a záloženský spolek“, pozdìji jednatelství Státní spoøitelny. Øadu let pracovali hasièi. V souèásné dobì je zde jen Myslivecká spoleènost.

Do Blazic dojíždìl v 60. letech 19. století ke svému strýci – zdejšímu faráøi ještì jako student Leoš Janáèek. Rád si zde zahrál v kostele na varhany.

Blazice se zapsaly i do protifašistického odboje za II. svìtové války, kdy zde pùsobila paradesantní skupina Clay-Eva ve složení Bartoš, Štokman a Šikola. Jejich vysílaèka podávala zprávy do Anglie.

V katastru obce stávala ve 14. století ves Rácov. Písemný záznam je datován v roce 1398. Od roku 1460 se již vzpomíná jenom pustá ves i dvùr. 


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz