Katolický kostel Nalezení sv. Štěpána - Černilov (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Katolický kostel Nalezení sv. Štěpána - Černilov (kostel) vzdálenost: 0 km

Černilovský katolický kostel je postaven podle plánů Donata Morazziho z Chrudimi v letech 1752 až 1756. Nese název podle svátku Nalezení (těla) svatého Štěpána, který se dříve slavil 3. srpna. Až do roku 1899 se totiž v Černilově pouť slavila v srpnu. Na návrh Václava Prokše, rolníka č.p. 68 rozhodlo obecní zastupitelstvo: "Aby byl sv. Štěpánský pout přesunut ze srpna na červenec a to vždy na třetí neděli proto, že v srpnu spadal vždy do největších žňových prací."
Tento kostel tvoří spolu s farou charakteristickou dominantu obce. Je vidět do širokého okolí. Přijíždíte-li do Černilova, vždy nejprve spatříte typickou štíhlou věž, hrdě se tyčící nad okolní krajinu do výšky necelých čtyřiceti metrů. Dnes jsou ve věži zavěšeny dva zvony z roku 1970. Větší váží 620kg, menší má váhu 324kg. Nad presbytářem má kostel malou osmibokou věžičku, tak zvaný sanktusník a nad vchodem.
Interiér kostela je poměrně bohatý. V presbytáři je umístěn hlavní oltář se sochami sv. Štěpána, sv. Petra a sv. Pavla, zdobená kazatelna, pískovcová křtitelnice z roku 1895, sedes a nový oltář, u kterého se slouží mše svatá čelem k lidem. Hlavní loď kostela má na levé čelní straně oltář se sochou Panny Marie, na pravé straně je oltář se svatostánkem a sochou Pána Ježíše. Uprostřed levé stěny byly do roku 1903 tzv. "lejšovské dveře". Dnes je zde Lurdská jeskyně pořízena z daru Katolické národní jednoty. Pravá stěna má uprostřed tzv. "výravské dveře", v jejichž výklenku je o vánocích vystaven betlém. Pod kůrem, jsou v rozích kostela zpovědní a úklidová místnost, dvě dřevěné barokní zpovědnice a dva obrazy Madony s Ježíškem. Prostor mezi kostelní lodí a předsíní je oddělen kovovými dvoudílnými dveřmi s mříží. Vnitřní stěny kostela jsou barevně vymalovány. Ve výšce oken, také barevně zdobených, jsou na stěnu malované obrazy. Pod těmito obrazy visí po obvodu lodi kostela zavěšena křížová cesta a čtrnáct kovaných ramínkových svícnů z druhé poloviny 18. století.

Za hlavním oltářem se nachází sakristie, jakési zákulisí a místo k uložení bohoslužebných předmětů a pomůcek. Zde nade dveřmi je nápis o položení základního kamene.
Kostel má kryptu. Je v ní pochován zakladatel kostela Jan František Nejedlý.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz