Háj (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Háj (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Vrchol Háje je nejvýraznějším vrchem nad severovýchodním okrajem obce Bludova, je součástí jižního výběžku Hanušovické vrchoviny. Ten ukončuje vedlejší vrchol Chocholíku. V okolních obcích se často užívá názvu Senová, kterýžto název vznikl překladem německého názvu Heukoppe (Heu = seno), který je zkomolením původního názvu. Podnět k výstavbě rozhledny na Háji v meziválečné době dal šumperský odbor Klubu československých turistů a vojáci místní osádky. Přípravné práce začaly roku 1933. V atmosféře vypjatého nacionalismu mezi německou a českou veřejností byl navržen název Štefánikova rozhledna a byl také obecně akceptován. 17. června 1934 byla slavnostně otevřena.

Po Mnichovu padla rozhledna do rukou Němců, kteří ji využívali jen pro sebe.Ke konci války byla používána jako protiletecká pozorovatelna. Po válce objekt převzal KČST, po roce 1948 TJ Sokol. Péče o rozhlednu upadala, a poté, co nebyl včas opraven hromosvod, byla v r. 1953 zasažena bleskem a vyhořela. V letech následujících vzniklo několik plánů na znovupostavení, ale žádný z těchto mnohdy velmi ambiciózních, avšak nevhodných návrhů se nepodařilo uskutečnit.

Po listopadu 1989 se diskuse o obnovení rozběhly s mnohem větší intenzitou. KČT neměl dostatek prostředků k výstavbě, bylo proto požádáno město Šumperk, obce Bludov a Ruda nad Moravou, na jejichž katastrech Háj leží, aby nesly náklady. V konečné fázi k realizaci přispěl Eurotel, Telecom, okresní úřad (civilní a požární ochrana), kteří zde mají svá zařízení. Rozhledna je realizována jako obdoba původní Štefánikovy, vyhlídková plošina je ve výší 24 m a je zasklená. Špička je ve výši 29 m.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 9.0000



zdroj: www.KrasneCesko.cz