Zámek Žerotínů - Valašské Meziříčí (zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Zámek Žerotínů - Valašské Meziříčí (zámek) vzdálenost: 0 km

Trojkřídlá renesanční architektura zámku s dochovanou původní dispozicí a arkádovým dvorem, vybudována na místě původní tvrze, upravená ve druhé polovině 17. století a v 18. stol v barokním stylu. Kamenný portál se znakem hrabat Žerotínů, velmi hodnotný architektonický prvek z r. 1750, původně umístěný na hospodářské budově ve dvoře krásenského zámku, v roce 1986 přemístěný k severnímu křídlu zámku Žerotínů. 

Stavbu zámku počal Jan z Perštejna v roce 1538. Do 1815 zde sídlili Žerotínové, pak zámek patřil rodu Kinských, který jej prodal rakouskému státu. 1855 až 1909 sloužil jako ženská trestnice, jediná na Moravě a Slezsku. Od roku 1996 se pracuje na jeho rozsáhlé opravě. Nyní zde sídlí kulturní zařízení města. 

Zámek Žerotínů byl na konci 20. století rekontruován a vzniklo tak centrum kulturního života města.V prostorách zámku se nachází divadelní sál, kde se pravidelně konají divadelních představení a koncerty. Suterén je vyhrazen pro M-klub, jedno z nejhezčích zařízení svého druhu v ČR. V roce 2001 byla pro veřejnost otevřena venkovní terasa nad řekou Bečvou, v letních měsících s restauračním provozem, který zajišťuje Divadelní kavárna. Od roku 2002 je zpřístupněno také zámecké nádvoří s fontánou a dekorativními plochami zeleně.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit







zdroj: www.KrasneCesko.cz