Radkovy (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Radkovy (obec) vzdlenost: 0 km

Psané prameny se o vsi Radkovy zmiují dosti pozd, take pro nejstarší djiny všije nutno vyuít formy místního názvu, zempisné polohy a archeologických nález. Radkovy leí na samé periferii pvodn osídleného úení a jejich poloha naznauje, e vznikly z Devohostic (pvodn Tebohostice). Kdy se obyvatelé Devohostic rozmnoili a v jejich nejbliším okolí nebylo ji vhodných pozemk, jedna rodina nebo nkolik rodin se usídlilo v blízkém okolí a zaloilo novou ves. Otec této rodiny slul zejm Radek a odtud vzniklo pro novou ves pojmenování Radkov, tj. Radkova ves. Pvodn bylo uíváno pro ves oznaení Radkov, ale v 16. století (poprvé r. 1522) se poal uplatovat tvar Radkovy. Odtud se uívalo stídav pojmenování Radkov i Radkovy, a úední název ustrnul jako Radkovy. Podle jména lze soudit, e zaloení Radkov probhlo nkdy ve 12. i spíše 13. století. Rzné nálezy se staly v trati Zámiska; ponvad nemáme po ruce popis nalezených pedmt, nelze íci, zda se tu jednalo o pedhistorické hradisko nebo o stedovkou tvrzku, o které však z písemných pramen není zpráv.

Nkdy v 2. polovin 13. nebo v prvé polovin 14. století se stala s Radkovami další zmna, toti jejich pemna napravo zákupni. Pozemky vsi byly rozdleny rovným dílem mezi hospodáe a kadý takový díl se nazýval lánem. Pozdji ovšem došlo k dlení tchto lán na pllány a na tvrtlány. Právo zákupni zaruovalo majiteli lepší právo k pd, sedlák nemohl být vyhnán ze statku, pokud ádn hospodail a plnil své povinnosti. Ponvad zákupni právo bylo výhodnjší nejen pro poddaného, ale i pro dritele panství, upouštli dritelé panství od vlastního hospodaení a rozdlili všechny polnosti mezi poddané. Tím ovšem nebylo potebí robot a povinnosti sedlák spoívaly v placení úroku z usedlosti (byla to tedy uritá forma ddiného adému lánu byla vymena stejná plocha pdy ve tech tratích, z nich jedna se osívala jainou, druhá ozimem a tetí se úhoila. Tento postup se stídal rok od roku. Ponvad v kadé trati musil být uíván stejný zpsob osevu a protoe se trati, která byla úhorem, uívalo za pastvisko, které musilo být ohrazeno, musíla se vyvinout selská samospráva, které stál v ele burmistr (nikoliv purlmistr) a nkolik starších. Naproti tomu rychtá byl zízencem vrchnosti, vybíral pro vrchnost dávky, byl prostedníkem mezi vrchnosti a poddaným a dbal o bezpenost ve vsi.

Pvodním pdorysem Radkov byla tak zvaná silnicovka. Ves se táhla ve dvou adách dom podle cesty. Na obou koncích vsi byla brána, která se na noc zavírala, take ves tvoila uzavený celek. Nkdy v prvé polovin 14. století se obyvatelstvo Radkov rozmnoilo natolik, e z Radkov byla zaloena další ves Radkova Lhota. Název této vsi vznikl odtud, e noví osedlici byli po nkolik let osvobozeni od placení vrchnosti, dostali lhtu; odtud název Lhota. Pojmenování Radkova pak vzniklo odtud, e obyvatelé do Lhoty pišli z Radkova.

Jako první zpráva o Radkovech se uvádí, e r. 1358 Jindich z Drahotuš zapsal své manelce Ev 250 hiven vna na svém díle Drahotuší, Milenova a Radkova. el, tato zpráva se však netýká našich Radkov, ale Radikova na Hranícku. Prvá zpráva o Radkovech pochází ve skutenosti z let o nco pozdji. Jeník z Dobrotic prodal r. 1371 Matoušovi ze Šternberka celé vsi Boenovíce a Radkovy.

Radkovy náleely tedy pvodn, pokud lze sledovat, k statku dobrotickému, kterým vládli nejmén od r. 1269 vladykové z Dobrotic. V sedmdesátých letech bylo jejich panství ji v rozkladu a tý Jeník z Dobrotic prodal tvrz Dobrotice s píslušenstvím k hradu Obanm, kdeto Radkovy pešly prodejem z r. 1371 k panství lukovskému. Pi tomto panství však nezstala ves dlouho. Ji r. 1373 vloili Matoušovi synové Zdenk a Jan ze Šternberka celou ves Radkovy a v Lipové ti celé lány a tvrt Ctiborovi Tovaovskému z Cimburka. Odtud náleely Radkovy k panství devohostickému. Ctibor z Cimburka zapsal r. 1374 vno na Radkovech své manelce Markét, která r. 1398 ji jako vdova postoupila své véno na Radkovech a na Lipové svému synovi Pedborovi z Cimburka. Také r. 1412 se Radkovy jmenují pi panství devohostickém; tehdy se poprvé pipomíná mlýn v Radkovech. Páni z Cimburka byli stoupenci strany husitské; Devohostice (a tím i Radkovy) nepodreli však dlouho. Jan z Cimburka vloil r. 1447 tvrz a msteko Devohostice s dvorem, Turovice s dvorem, Radkovy a pl vsi Lipové Oldichu Stošovi z Bránic. Namnoze se uvádí, e za husitských válek Radkovy zpustly a jako pusté Radkovsko se uvádjí v deskovém vkladu z r. 1480; teprve pozdji prý byly Radkovy znovu osazeny. To však neodpovídá pravd, R. 1480 toti Oldich Stoš z Kouníc vloil do zemských desek Janovi, Bernartovi, Václavovi a Jindichovi bratím vlastním z erotína, tvrz a msteko Devohostice, Turovice, Radkovy, pl Lipové, Lhotku, pustinu Karlovsko a kostelní podací v Devohosticích. Za válek husitských nezpustly tedy Radkovy, ale Karlovsko.

Zato je neluštitelná jiná záhada. V 15. století se jmenuje vládycký rod z Radkova, který nelze umístit jinam, neli do našich Radkov. R. 1415 vzala Ofka z Radkova na spolek na své vno, které jí mlo být zapsáno na Radkov. Z tého rodu se jmenuje r. 1415 Stank z Radkova, který drel njaký majetek v Msíné Lhot (Msíná Lhota zanikla v sousedství Radkov). Jako poslední z rodu se jmenuje 1502 Jií z Radkova, který vlastnil s manelkou Barborou z Chýlec pl dvora v Chýlcích (Chýlce splynuly s Veselíkem na Lipnicku). Podle pramen celé Radkovy náleely k panství devohostickému, take pro njaký vládycký rod nezbývalo ve vsi místa. Je však dobe moné, e tento rod drel tvrzku na Zámicku a e tato tvrzka ve válkách husitských zanikla.

Páni z erotína podporovali na panství devohosíickém jednotu bratrskou. V Devohosticích byl bratrský sbor doloen ji v prvé polovin 16. století a je dosti pravdpodobné, e eští bratí bylí i v Radkovech. Nelze ovšem mluvit, e by obyvatelé vsi byli veskrze bratrského vyznáni, nebo jednota bratrská byla spoleností lidí po stránce mravní i náboenské vybíraných a ítala jen vefmi málo píslušník. Fara a kostel v Devohosticích, kam byly Radkovy pifaeny, byly v rukou podobojích a lze se odtud domnívat, e velká vtšina obyvatelstva Radkov byla tehdy tého vyznání.

Ostatn Bedich ml. z erotína prodal ji r. 1566 Devohostice s píslušenstvím, tedy i Radkovy, Hynkovi Pavlovskému z Vidbachu. Po smrti Hynkova syna Jana Pavlovského uvázali se v panství devohostícké Vilém a Jan brati vlastní Vanetí z Jemnický a ješt ped koncem 16. století známý Karel st. z erotína. Ten prodal r. 1617 panství, tj. tvrz a msteko Devohostice, Turovice, Nahošovice, Hradany, Šišmu, Pavlovice, Prosinky, Kladníky, Bezuchov, Oprostovice, ákovice, Mrlínek, Sovadinu, Lhotu, Radkovy, Lipovou, Ktomile i s kostelními podacími za 95.000 zl mor. Janovi st. Skrbenskemu z Hišt. Jan Skrbenský se zúastnil vynikající mrou stavovského povstání; po bitv blohorské bylo mu panství devohostické konfiskováno a prodáno Václavovi kníeti z Lobkovic.

Pímé zprávy o Radkovech z doby pedblohorské jsou velmi sporé. V berních registích z r. 1516 jsou uvedeny vsi Radkovy a Lhota Radkova pospolu; bylo v nich 28 poddaných a jedna usedlost byla pustá. Bylo z nich zaplaceno 6 a pl zlatého, které pinesli tamní obyvatelé Matj Valatka a Jan Sedlák. Dále se jmenují k r. 1571 radkovští usedlíci mlyná Tomáš, tesa Kuba, Mikuláš Smailík a Martin Machá.

Pravidelnjší jsou prameny z doby poblohorské, nebo as od asu byly zapisovány soupisy pozemkového vlastnictví k úelm zdanní. Prvý takový soupis rustikální (tj. poddanské) pdy se konal r. 1657. Jeho protokoly se nezachovaly, známe je však z operát druhé lánové visitace z r. 1679. Jestlie kolem r. 1625 bylo panství devohostické oznaováno jako velmi zpustošené, je podivné, e r. 1657 nacházíme v Radkovech všechny usedlosti osedlé. Radkovy nenáleely ji k panství devohostickému, nebo Václav kníe z Lobkovic prodal r. 1635 Janovi z Rotálu k panství bystickému vsi Šišmu, Kladníky, Bezuchov, Oprostovice, ákovice, Mrlínek, Sovadinu, Lhotu, Radkovy, Lipovou a Ktomil.

Teprve po r. 1657 nkteré usedlosti v Radkovech zpustly. Pololáník Mikuláš Škop zahynul r. 1662 podivnou smrtí, spadl z holešovského zámku; jiný pololáník Martin Šoustal r. 1663 zemel a pololánik Macek Doleel 1671 odešel. R. 1679 bylo tedy v Radkovech osedlých 16 pllán, 1 podsedek s polmi a dva podsedky bez poli; pusté byly ti pllány. Orná pda byla podle bonity zaazena dvma tetinami do I. (nejlepší), tetinou do II. (prostední) tídy. K pllánu se poítalo 35 míc polí, k podsedku s polmi 8 mic. Vedle toho bylo však v Radkovech mnoho poli úroních, od grunt oddlitelných. Takových bylo u osedlých usedlostí 243 mic a u pustých usedlostí 32 mic. Celkem se napotlo u osedlých usedlostí 51 kus polí o 779 staromoravských mících, u pustých 131 staromoravských mic polí.

V té dob byl rychtá as od asu urován vrchností, ale r. 1747 tu byla zaloena ddiná rychta. Rychtáství se pak ddilo. Nkdy kolem r. 1700 došlo k novému dlení pdy a k plíánu bylo pak poítáno 44 7/9 staromoravské mice polí.

K poízení nového katastru došlo r. 1749 (katastr obsahoval opt jen rustikální pozemky). Toho roku obec vlastnila 51 mic polí, 34 míc úhoru, luk na 1 vz sena a 16 mic lesa. Vcelku bylo nameno 924 4/8 mic polí, 34 mic pustých polí, 9 6/8 mic zahrad, 6 mic lesa a luk na 33 1/2 vozu sena. Poítalo se, e z mice výsevku se urodí 2 1/2 mice zrna. Z nkterých polí dešová voda splachovala prst. Pole se zpracovávala 4 komi, orala se tyikrát do roka. U pololánu se poítalo s osetím 7 mic pšenicí, ita se však pstovala více neli pšenice; dále 4 6/8 mice Inu. Pole se tetím rokem úhoila. Pebytené obilí se prodávalo v Devohosticích; potebné diví se kupovalo od vrchnosti.

Ponvad proti výsledkm mení byly námitky, byla provedena revize, její výsledky byly zapsány do rustikálního katastru z r. 1756. Podle nich obec vlastnila 59 mic polí a 85 mic pastvin. Celkem bylo nameno rustikální (poddanské) pdy: 934 5/8 staromoravských mic poli 10 3/8 staromoravských mic zahrad 85 staromoravských mic pastvin a luk na 57 1/4 vozu sena.

A do r. 1750 panská pda nebyla zdanna, ale r. 1750 byl proveden soupis panské (dominíkální) pdy a píjm vrchnosti, tzv. dominikálni katastr. Velkostatek neml v Radkovech ádné pozemky, kadoron platilo se mu však z Radkov: 11 zl. 22 kr. úroku o sv. Jií z grunt, o sv. Janu 4 zl. 12 kr. úroku a 11 zl. z poli a 1 zl. 12 kr. úroku za úroní vejce, o sv. Václavu 9 zl. 3 kr. z grunt, a za slepice 2 zl. 12 kr, o sv. Martinu 2 zl. 52 kr. úroku a 2 zl. 12 kr. za slepice, o vánocích 12 zl. 44 kr. úroku a 6 zl. 36 kr. za slepice, za nešenkováni panského vína 15 zl. 31 kr.

Robotovalo 18 sedlák týdn po 3 dny s temi komi, 3 podsedci týdn 3 dny pšky a mlyná týdn 2 dny pšky. Sníené roboty ml ddiný rychtá, který robotoval za rok ti dny s dvma komi a burmistr, který robotoval za celý rok 12 dní v roce s 3 komi.

I kdy zdanní panské pdy, tebas jen polovinou toho, jak byl zdanén rustikál, bylo pokrokem, docházelo k astým stínostem poddaných do útisku ze strany vrchnosti. Proto byla r. 1775 vypracována tzv. urbariální fasse, v ní u kadé usedlosti bylo zapsáno, jaké má majitel povinnosti.

Podle urbariální fasse se platilo v Radkovech z pllánu 22 zl. 28 kr. 3 den. dan, vrchnosti pak v masopust 15 kr. 3 den., o sv. Jií 34 kr, o sv. Duchu 6 kr. 3 den., o sv. Václavu 33 kr. 3 den., o sv. Martinu 2 zl. 24 kr., o vánocích 1 zl. 2 kr, 1 den., z luk o sv. Janu 21 kr., za nekonáni hlásky (stráe pi zámku) 13 kr. 3 den., za osvobození pi sbírání kmínu 2 kr. 3 den., za neodbíráni panského vína 49 kr. Pololáník robotoval od sv. Jana do sv. Václava týdn 6 dní s temi komi nebo 6 dní pšky, v as ní 6 dní pšky s dvma osobami; od sv. Václava do sv. Jana ti dny s 3 nebo 4 komi nebo ti dny pšky.

Z podsedku se platilo dan 7 zl. 34 kr. 2 den., vrchnosti o masopust 5 kr. 1 den., o sv. Jií 11 kr. 2 den., o sv. Duchu 2 kr. 2 den., o sv. Václavu 10 kr. 2 den., o sv. Martinu 48 kr. 2 den., o vánocích 19 kr. 2 den., z polí a lukosv. Janu 15 kr. 2 den., za nekonání hlásky 5 kr. 1 den., za nesbírání kmínu 1 kr. 2 den., a za neodbíráni panského vína 16 kr. 1 den. Podsedník robotoval od sv. Jana do sv. Václava týdn 6 dní pšky, zbytek roku týdn 3 dny pšky.
Domká platil dané 13 kr. 1 den., robotoval týdn po celý rok 1 den pšky.

Devohostíckému farái odvádlo desátku 18 plláník po 1 kop pšenice a 1 kop ovsa, ti podsednlci po 20 snopech pšenice a 20 snopech ovsa a mlyná 1 méici itné mouky.

Obavy ze selských bouí a snaha pomoci zemdlství vynutily si vydání nového robotního patentu z r. 1775 a poddaným bylo dáno na vybranou, zda chtjí zstat pi dosavadních robotách i zvolit si roboty podle nového patentu. Poddaní si vesms volili nové roboty, jen svobodníci, ddiní rychtái a uritá ást domká volila staré roboty, které byly pro n výhodnjší. V Radkovech všichni poddaní se pihlásili k robotám podle nového robotního patentu (r. 1777). Odtud nadále robotoval pololáník po celý rok týdn ti dny s dvma komi a mimoto od sv. Jana do sv. Václava ješt 1 den v týdnu pšky. Podsedník týdn po celý rok 2 a pl dne pšky. Domkái . 1,2, 4, 5, 26 a 27 za celý rok 26 dní pšky a domkái . 28, 29, 30 a 31 za ceiý rok 13 dni pšky.

Z polních tratf se jmenují r. 1756 Na záhumení, Na Stíbrniku, U devohostických lán, Od Sovadska, Na Kadlovsku, Na krikách, Na Lhotsku a U Lhotky. Luní trati: Pode vsí, Nazámlejní, Na nivách a Vejhon.

K novému vymování pozemk došlo r. 1789 a na jeho základ byl sepsán tzv. josefský katastr, který ml dv novinky: neinil rozdíl mezi pdou rustikální a pdou dominikální (obojí byla zdanna stejn; na Radkovsku však ádných dominikálních pozemk nebylo) a zavádl tzv katastrální obce.

R. 1789 obec radkovská vlastnila 37 jiter 1450 sáh pozemk. V celém radkovském katastru bylo nameno 414 jiter 1568 sáh pozemk s hrubým výnosem 3 111 zí. 39 1/4 kr., pozemková da byla vymena na415zl. 8 3/4 kr.

Dosti podrobný popis obce (k úelm daovým) se zachoval z r. 1843. Píše se tu:
Ves Radkov leí na potoku Moštnce; katastr mí 447 jiter 101 sáh. Ves je obklopena zahradami, v severní ásti katastru jsou louky a pastviny, na jihovýchod je orná pda a pás pastvin. Obec je pifaena a píškolena do Devohostic, kam dochází 32 školních dtí.
V Radkov obývá 106 mu a 108 en, celkem 214 obyvatel v 35 domech a v 45 rodinách, z nich se 45 iví rolnictvím, dv emeslem a jedna obojím. Jejich potravou jsou hlavn mléné a mouné produkty, dvakrát týdn bývá maso; pije se pivo a nco koalky. Ve vtší usedlosti bývá sluka.

Dobytka se napoetlo r. 1843 - 89 koní, 4 voli, 57 krav, 52 telat, 137 vep a 20 husí; k tomu nco pernaté zve. Pebytený dobytek se prodává na trhu v Devohosticích. V lét se dobytek vyhání na pastvu. Kon se pstují k obdlávání polí a na prodej, krávy pro mléko, vepi pro výkrm. Ve vtší usedlosti bývá 5 koní, 3 krávy, 2 telata a 6 vep. Péi hospodá, kterou vnují dobytku, je teba pochválit.

íka Moštnka ene mlýn o dvou sloeních, pináší úrodný náplav a tím více prospívá neli Škodí. Cesty jsou ve špatném stavu. Zemdlské produkty se prodávají na trzích v Lipníku a v Devohosticích. Vcelku bylo nameno: vyuité pdy - 430 jiter 1562 sáh, nevyuité pdy - 2 jitra 1539 sáh, neplodné pdy -13 jiter 200 sáh.

Pstuje se: pšenice, ito, jemen, oves, hrách, oka, brambory, jetel, vikev, konopí, len, proso, zelenina a epa. V zahradách rostou švestky, hrušky a jablon. V poslední dob pibylo pstní brambor a jetele. Pda je dobe obdlávána, zejména hnojena. Louky jsou ištny kadoron. Pastviny se ponechávají pírod. Zvláštní pée je vnována zahradám. Zlepšení zemdlství brání špatná pda. Citelný je nedostatek lesa. ito a oves jsou dobré kvality, pšenice a brambory jen prostední. K pllánu se itá 18 a 19 jiter polí, k tvrtlánu 6 a 8 jiter, mlyná má 9 jiter poli. Domk je ve vsí 13. Desátek se dává devohostickému farái. Domy jsou jen pízemní a z nepálených cihel, krytyjsou doškem. R. 1842 celá obec vyhoela.


KAPITOLY Z MINULOSTI OBCE RADKOV

Hovoíme-li o djinách - historii obce, máme na mysli bh událostí, které jsou ji zachyceny v písemných pramenech. Ale místa, na nich se rozkládají dnešní vsi a msta, byla vtšinou osídlena ji dávno pedtím. Bylo tomu tak i v Radkovách a Radkov Lhot. Na polích kolem obou obcí se objevily archeologické nálezy, které ukazují, e zde ili dávní zemdlci ji asi v 5. tisíciletí ped naším letopotem. Dosvdují to nálezy jejich primitivních kamenných nástroj, práv tak jako další nástroje ukazují, e v tchto místech sídlily zemdlské a pastevecké rody kolem r. 2000 p. n. I, Pole kolem Radkov a Radkovy Lhoty jsou zatím jediným místem na Záhoí, kde se vyskytly archeologické nálezy, které patí tak zvané kultue laténské, jejími nositeli byli Keltové (Gallové). ili v našich zemích v posledních stoletích p. n. I a opevnné msto (oppidum) na nedalekém Hostýne, vystavné Kelty, naznauje, e jejich vliv na východní Morav byl nemalý. Podle nález laténské keramiky a dalších pedmt se dá soudit, e nedaleko dnešních Radkov byla osada, která jist mla pro tehdejší osídlení znaný význam, protoe leela na trase dávné a dobe známé obchodní cesty, je se nazývala jantarová stezka. Slovanské osídlení není z pímého okolí Radkov zatím doloeno.

V pedešlé stati o djinách obce je vypsána historie Radkov podle písemných doklad - pramen dosud uchovaných ve státních archivech. Obsahují údaje o obci od r. 1371. Jsou tedy k dispozici písemné materiály, které potvrzují existenci obce Radkov ji ped 600 lety. Protoe však, jak bylo uvedeno v pedchozí ásti, ji v r. 1371 se píše o obci jako o majetku, který si dritelé pedávali, je moné se domnívat, i kdy pro to nejsou písemné doklady, e tato obec musela vzniknout dávno pedtím.

Radkovy byly poddanskou vsi a ivot jejich obyvatel nebyl lehký. Teprve za vlády císae Josefa II. (1780 -1790) bylo v r. 1781 zrušeno nevolnictví, take a od té doby se mohli poddaní sthovat bez zvláštního povolení vrchnosti, mohli se bez jejího povolení enit, posílat syny na uení emeslu nebo na studie. Do té doby si vrchnost libovoln brala poddanskou chasu do svých slueb a rodie nemohli o svých dtech svobodn rozhodovat. Ale i kdy ji bylo zrušeno nevolnictví, robota trvala dále. Teprve po dalším plstoletí, ke konci vlády císae Ferdinanda V. (1835 - 1848) byla v ervenci 1848 zrušena i robota. Poddaný mohl vnovat všechny síly práci na svém hospodáství, kdy byl za nevelkou náhradu zproštn svých povinnosti k vrchnosti. Zrušení roboty bylo nejvýznamnjším výtkem boulivého roku 1848.

Snad se nkdo pozastaví nad tímto úvodem a pomyslí si, e nebyl nutný. Uváíme-li však, e obyvatelé naší obce po celá staletí, od samého jejího vzniku, se peván zabývali zemdlstvím, pochopíme, e není na újmu, osvíme-li si v pamti aspo strun obtíe, které museli pekonávat. Zpoátku ani nebyli majiteli svých usedlostí; teprve roku 1772 získali zákupním právem své grunty, v roce 1781 pestali být nevolníky a konen v roce 1848 byli zbaveni roboty. Uvdomíme-li si všechny okolnosti, pochopíme, pro si tak váili své pdy, oceníme, e mnohé rody drely své usedlosti po celá staletí. V pedešlé stati byl podán pehled dritel jednotlivých usedlostí v dívjších dobách. V následujících ádcích je tento pehled doplnn a doveden a do dnešní doby.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz