Vojenský skanzen - Smečno (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Vojenský skanzen - Smečno (muzeum) vzdálenost: 0 km

Spolek Vojenský skanzen Smečno vzniklo v roce 1991 z podnětu zakladatele, bunkrologa Jana Krinkeho, který spolu se svou rodinou a přáteli, jako první v republice odstranil z celého interiéru objektu  LO.vz.37- B2-80/Z, úseku A-3  ev. č. 41(jenž je přilepen na zeď parku smečenského zámku), - se záměrem učinit z objektu "historický dokument" - náplň kamení a betonu. Tento objekt kompletně zrekonstruoval  a uvedl do původního stavu, tj. v jakém se nacházel v době zářijové mobilizace v roce 1938.

V roce 1993 členové spolku započali rekonstrukci objektu lehkého opevnění LO. vz. 36/A,  nad osadou Mlýnek u obce Drnov, nedaleko Slaného.

Tento objekt je jediným dochovaným objektem vz.36 z celkového počtu 77 ks, jenž byly postaveny v bývalé obranné linii VOP (Vnější obrana Prahy, také zvané Pražská čára), a který je rovněž kompletně zrekonstruován a při otevření pro návštěvníky také plně vybaven a vyzbrojen do původního stavu, v jakém se nacházel v září roku 1938 (pozn.  -  oba objekty jsou doposud nejautentičtěji vybavené lehké objekty v celé ČR).

Oba tyto plně zrekonstruované objekty patří k Vojenskému skanzenu Smečno a jsou od sebe vzdáleny cca 8 km.

Několik let poté, se ve spolupráci s městem Smečno a Ministerstvem obrany ČR podařilo získat několik kusů vojenské techniky z vyřazované výzbroje AČR.

Pro získávání vojenské techniky plnilo město Smečno úlohu prostředníka v jednání s AČR, neboť náš spolek nebyl brán ze strany armády jako partner pro jednání. Na základě úspěšných jednání města  se podařilo techniku získat a vznikl oplocený areál s výše zmíněnou vojenskou technikou, který se nachází pouze několik metrů od objektu LO.vz.37 - B2-80/Z.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 9.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz