Královská mincovna - Jáchymov (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Královská mincovna - Jáchymov (muzeum) vzdálenost: 0 km

Budova bývalé mincovny situovaná nad radnicí na náměstí významného horního města vystavená s okázalostí úměrnou jeho významu. Jednopatrový renesanční dům s věžovitým arkýřem, mázhausem a pravoúhlým dvorem. Budova pochází z let 1534 – 36, v nynější podobě několikrát přestavovaná.

Z původní stavby se zachovalo jádro, ostění několika oken a portálu, unikátní dýmník a velmi rozsáhlé sklepení. Umělecky nejhodnotnějším je hranolovitý arkýř s náběhem vyztuženým žebry a ostěním oken. V jejím středu je vytesán letopočet 1536, hornické emblémy po stranách jsou novodobé. Objekt sloužil až do počátku 17.století jako Královská mincovna. Průčelí v dnešní podobě a úprava portálu je barokní. Od 19.století v budově sídlila Báňská a hutní správa města Jáchymova.

Muzeum zde sídlí od roku 1964, na přelomu 80. a 90.let proběhla rozsáhlá rekonstrukce celého objektu, jejímž výsledkem je současná podoba. Památka I. kategorie.

Stálá expozice je věnována dějinám města Jáchymova, ukázka nerostného bohatství Krušných hor, dolování stříbra s pohyblivým modelem důlní činnosti, v expozici se rovněž dozvíte o době největšího rozkvětu jáchymovské ražby mincí a renesanční kultury (knihovna latinské školy ze 16. století, ukázky děl přírodovědce Georgia Agricoly, pastora Johanna Mathesia a hudebního skladatele Nickla Hermanna, epitafní obrazy aj.), expozice také popisuje místní průmysl a rozkvět města v éře radonového lázeňství, je k vidění dobová balneoordinace. Krušnohorský národopis přibližuje těžký život v drsných klimatických podmínkách hor. Lze vidět i stálou expozici o táborech politických vězňů při jáchymovských uranových dolech po roce 1950. Součástí prohlídkové trasy je i rozsáhlé podzemí, v části sklepení je umístěno lapidárium s fragmenty portálů a ostění zejména z již neexistujícího domu mincmistra.

Délka prohlídky: 90 minut
Česko-německé popisky
Průvodce v NJ pro skupinu s min. počtem 10 osob
V pokladně k dispozici zkrácený průvodce v AJ, RJ


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz