Kostel sv. Václava - Dřetovice (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Václava - Dřetovice (kostel) vzdálenost: 0 km

Kostel stojí osamoceně na návrší na jižním okraji obce. Orientovaný jednolodní kostel má pětiboký jen mírně odsazený presbytář a hranolovou věž situovanou v západním průčelí. Dnešní podoba byla dotvořena v 2. třetině 18. století.

K severní straně lodi přilehá pravoúhlá sakristie. Loď je pokrytá sedlovou střechou s eternitovými šablonami, věž ukončuje střecha ve tvaru osmibokého - u základny rozšířeného - jehlanu s lucernou. Fasády lodi člení obdélná okna s odsazeným půlkruhovým záklenkem, fasády presbytáře oválná okna. Fasády věže pročleňují nárožní pilastry a kasulová okna v patře, respektive okna zaklenutá odsazeným segmentem v přízemí. Všechna okna jsou rámována šambránami s páskou, kasulová okna věže mají navíc vrcholový klenák.

Kolem kostela se rozkládá hřbitov na nepravidelném půdorysu, vymezený ohradní zdí, jejíž nejstarší části se dochovaly SV od kostela. Východně od kostela je situovaná márnice. Byla vystavěna na obdélném půdoryse, se západním průčelím zdůrazněným portikem. Jednolodní kostel s pětibokým jen mírně odsazeným presbytářem; před západní části lodi je předsazená hranolová věž ukončená střechou ve tvaru osmibokého, u základny rozšířeného, jehlanu s lucernou. K severní straně lodi přilehá pravoúhlá sakristie. Loď završuje sedlová střecha krytá eternitovými šablonami. Fasády člen pouze obdélná okna sklenutá odsazeným polokruhem a oválná okna presbytáře. Hranolová věž je zdobená nárožními pilastry a kasulovými okny v patře, v přízemí jsou okna zaklenutá odsazeným segmentem. Všechna okna jsou rámována šambránami s páskou, kasulová okna věže mají navíc vrcholový klenák.

Hlavní vstup, situovaný v západním průčelí hranolové věže, vede do podvěží, které je sklenuto plackovou klenbou. Prostor podvěží - vstupní předsíně - se do lodi otevírá segmentově zaklenutým širokým otvorem. Plochostropou obdélnou loď lemovanou fabiónovým náběhem odděluje od kněžiště převýšený vítězný oblouk; dříve byl pravděpodobně hrotitý.

Kněžiště má formu mělké polygonální apsidy zaklenuté valenou klenbou s trojbokými výsečemi. Ze severu a jihu kněžiště osvětlují oválná okna; v JV části je umístěn sanktuář uzavřený svlakovými dřevěnými dvířky lemovanými profilovaným rámem. V západní části lodi, kterou osvětluje od severu i jihu dvojice oken s figurální vitráží (S - sv. Ludmila a P. Marie, J - sv. Václav a sv. Josef s Ježíškem) je situovaná varhanní kruchta, která je přímo ukotvená do zdiva (spočívá na trámech). Na kruchtu se vstupuje z prvního patra věže širokým otevřeným obloukem proraženým v západní zdi lodi. Od severu k lodi přiléhá obdélná sakristie sklenutá plackovou klenbou. Z lodi do sakristie se vstupuje jednokřídlými svlakovými dveřmi osazenými v dřevěné zárubni. Druhý východní vstup vede přímo ze hřbitova.

Márnice: západní stěna se otevírá dále dvěma okénky. Ostatní stěny nečleněné, pouze ukončené fabionovou římsou. Východní průčelí, orientované mimo hřbitov je zcela nečleněné. Stěny jsou omítnuty omítkou žlutavé barvy, podobně jako kostel. Objekt kryt sedlovou střechou s bobrovkovou krytinou. Ohradní zeď - původní ohradní zed, zachovaná na S a SV areálu, je opuková, místy s cihlovými vyzdívkami, její korunu tvoří kamenné desky. Na východě tvoří zeď cihly, v blízkosti márnice je zazděn cihlový portál. Na Z a JZ zeď novodobá, z tvárnic. Zvenku zeď omítaná, v dobrém stavu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz