Jedlová v Lužických Horách (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Jedlová v Lužických Horách (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Stojíme na jednom z nekrásnějších míst severních čech, a sice na Jedlové, 774m.n.m. Kamená rozhledna, kterou tu najdeme, začala svoji životní dráhu velkolepě, s tragickou mezihrou a jen díky úsilí několika nadšenců, vstala doslova z mrtvých. Příběh začíná v roce 1888, kdy učitel Josef Menzel, předseda Jiřetínské odbočky spolku pro nejsevernější Čechy přišel s návrhem na výstavbu rozhledny. Tenkrát na vrcholek zavítal Císař František Josef II, a obdivoval výhled z Jedlové. Dalším důvodem bylo, že okolní odbočky spolku již své rozhledny měly, i když dřevěné, a možná právě proto bylo na Jedlové započato s výstavbou věže kamené. Tu vyprojektoval ing. Stoy z Varnsdorfu. Pod vedením stavebního mistra Josefa Eiselta z Krásné Lípy začala o dva roky později vyrůstat masivní třiadvacetimetrová válcová věž. Jako materiál byl použit znělcový kámen, jen na okení rámy byly dovezeny cihly. Celý objekt končil cimbuřím, nad nímž se zvedala ještě dřevěná 6m. vysoká věžička kryjcí schodiště se 125.stupni. Slavnostní otevření proběhlo 14.září 1891. To už fungovala i chata, postavená na náklady knížete Ferdinanda Kinského. Rozhledna se stala doslova magnetem pro turisty, snad tomu dopomáhala divokost zdejšího kraje.

Po druhé světové válce ale objekt začal chátrat, až dospěl do havarijního stavu. O záchranu se postaral soukromý podnikatel Josef Krejčí, za podpory Jiřetínské radnice, který rozhlednu znovuzprovoznil v roce 1993.

Autem se dá zajet do osady Jedlová po úzké asfaltové silničce. Odbočka do Jedlové se nachází za Jiřetínem na silnici směrem do Chřibské vlevo. V Jedlové je možno zaparkovat u místních ubytoven, odkud je to po červené TZT 2 km. Nejbližší železniční stanice se nachází v Jiřetíně pod Jedlovou (žel. trať č. 089 Rybniště - Varnsdorf). Od nádraží půjdeme nejprve po zelené TZT přes Jiřetín a Křížovou horu do osady Jedlová. Odtud vystoupáme na vrchol po červené TZT. Cesta je dlouhá 4 km.

Z rozhledny je pěkný kruhový výhled na okolní vrcholky Lužických hor, dále Ještěd, Bezděz, Milešovku a např. hrad Trosky. Vidět jsou okolní města Rumburk, Varnsdorf a v blízkém okolí hrad Tolštejn. Na sever je vidět do SRN a Polska. Za dobré viditelnosti lze spatřit i Jizerské hory a Krkonoše.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit













zdroj: www.KrasneCesko.cz