Rozhledna Větruše - Ústí nad Labem (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Rozhledna Větruše - Ústí nad Labem (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Na našem území bychom jen těžko hledali rozhlednu, do které bylo investováno tolik finančních prostředků, jako právě do Ústecké Větruše. Její příběh nepozbývá lesku, a slávou zašlých časů, šokuje bezbřehým nezájmem, aby prozatím skončil opětovným vzkříšením honosné stavby z popela a požářiště.

Výrazný vrcholek Větruše si pro budovu velkolepé členské základny vybral Ústecký spolek pro České středohoří a Krušné Hory. Stavba byla svěřena staviteli Alwinu Köhlerovi, který ji slavnostně předal do užívání 17.řijna 1897. Rozhledna se brzy stala významným kulturně-společenským centrem Ústecké oblasti. Zlomový okamžik přišel po druhé světové válce, kdy byla na základě Benešových dekretů znárodněna a později převedena pod ČS. obec Sokolskou. Za další tři roky Větruši přebírá státní výbor pro tělesnou výchovu a sport, v roce 1954 ji spravuje N.P. Turista Praha. O čtyři roky později objekt přebírá podnik Restaurace a Jídelny Ústí nad Labem, který zde provozuje ubytovnu zahraničních dělníků. V osmdesátých letech je Větruše už v tak špatném technickém stavu, že musí být uzavřena. Po roce 1989 prošela nepovedenou privatizací, několikrát změnila majitele až nakonec 13. července 2000 na ní vypukl požár, který téměř zničil vyhlídkovou věž.

V roce 2001 se městu Ústí nad Labem podařilo zničenou vyhlídku odkoupit, aby o rok později zahájilo rozsáhlou rekonstrukci za 69. miliónů korun. Rozhledna byla znovuotevřena 15.prosince 2005. Přestože byla oprava objektu navenek provedena velmi citlivě, neubráníte se dojmu, že se jedná o projekt poněkuď megalomanský. Zvláště vnitřní prostory věže a schodiště mohlo být opraveno lépe a s větším důrazem na detail. Ale možná se jedná o můj subjektivní názor. Každopádně se přijďte přesvědčit.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 5.2857






zdroj: www.KrasneCesko.cz