Kostel Narození Panny Marie - Starý Plzenec (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Narození Panny Marie - Starý Plzenec (kostel) vzdálenost: 0 km

Areál kostela se nachází při SZ okraji městečka ve vyvýšené poloze, v bývalém podhradí, v části Starého Plzence zvané Malá Strana. Kostel je usazený na nevýrazně spádovanou terasu, která přerušuje poměrně strmý svah klesající k jihu a JZ. Kostel je obehnán zdí, kterou na několika místech nahrazují budovy. Na jižní straně v ohradní zdi prolomena vstupní brána, na severní straně branka do farní zahrady. Ve východní části vložena do ohradní zdi kaple.

Před vstupní branou vlevo od přístupového schodiště stojí pamětní kříž. Stavební vývoj Z románského kostela (asi 12. století) dochovaná část severní a západní stěny lodi; v severní zdi patrné (z půdy) zazděné okénko; pod kruchtou zbytky konzol, které mohou souviset s konstrukcí tribuny. Jako původní závěr lze předpokládat apsidu. Asi ve 40. letech 14. století byl kostel přestavěn (podle zaniklého nápisu dokončena přestavba r. 1351); tehdy loď rozšířena k jihu a od základu vystavěn nový presbytář zaklenutý křížovou klenbou; z doby výstavby také jižní portál lodi a nejspíše, krov nad presbytářem, štít nad vítězným obloukem a malby v presbytáři; loď byla plochostropá (viz. omítky nad dnešní klenbou); sakristie a věž přiloženy k presbytáři později, ale patrně ještě ve 14. století; středověké zdivo věže dosahuje až ke 3. patru; západní štít postaven asi spolu s věží; stáří vstupu z lodi do přízemí věže nejasné (kladen do doby kol. roku 1270); 1. patro bylo přístupné od severu sedlovým portálkem a do lodi se otevíralo arkádou; v přízemí, 1. i 2. patře věže dochovaná gotická okénka (některá zazděná). Sedile a sanktuář v presbytáři náleží asi až pozdní gotice. Do roku 1554 je kladeno zaklenutí lodí; tehdy získala klenbu možná i sakristie (pokud nebyla teprve celá postavena). Současně nebo o něco později byla věž zvýšena o jedno patro a její interiér vyplnila rámová konstrukce podepírající zvonovou stolici.

Do konce 16. století by bylo možno rámcově zařadit krov nad lodí a základ konstrukce kruchty. Pozdně renesanční charakter má i drobná kaplička ve východní zdi hřbitova. Roku 1695 byly přistavěny k lodi boční kaple. V baroku také upravena některá okna, zřízen severní vstup lodi a asi přistavěna kaple po severní straně presbytáře; barokní asi i část ohradní zdi. Zřejmě z 1. poloviny 19. století pochází schodišťový přístavek umožňující vstup na kruchtu a půdu lodi. Z konce 19. století pak asi předsíňka před jižním a severním portálem lodi a před východním vstupem do kaple u presbytáře; možná upravena vstupní brána a nadvýšena ohradní zeď; ve 20. století zesílena pata věže skarpou a asi nově postaven krov věže.

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz