Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » kostel, kaple, synagoga » Farní a poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie - Netín (kostel)

Farní a poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie - Netín (kostel) [9753]



Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Netíně u Velkého Meziříčí má dlouhou historii. Nejstarší část kostela je románská (dochované stavební prvky ve zdivu lodi) z konce 12. století. Dnešní podoba kostela je výsledkem gotické a barokní přestavby. Gotický je presbytář a zákristie, lóď má barokní klenbu na které údajně pracoval sám J. B. Santini nebo alespoň jeho žáci. Hlavní oltář je novogotický z roku 1911.

Kostel je od 18. století poutní. Když v kraji řádil mor, vydalo se obyvatelstvo s prosbou o odvrácení nákazy k Panně Marii do Netína. Prosba byla vyslyšena již cestou, neboť jen co došli ke "Třem křížům", zemřel na mor údajně poslední člověk a nákaza skutečně dál nedecimovala obyvatelstvo.

Cílem poutí je soška Panny Marie Netínské, zvaná též nověji jako Panna Maria Usmívající. V kostele je sloužena Mše svatá každou neděli v 8.00 ráno, ve všední dny jsou bohoslužby dle ohlášení. Každou 1. sobotu se vypravuje z Velkého Meziříčí do Netína děkovná pouť. Tehdy Mše svatá v zimním období v 16.00, v letním v 18.00 hod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)