Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hostivař (přehrada) [9694]



Je přehradní nádrž na jihovýchodním konci Prahy, leží na potoce Botič, je to největší přírodní koupaliště v Praze a jedno z největších v Česku.

V místech nynější Hostivařské přehrady protékal Botič podobnou krajinou, jaká je nyní v oblasti přírodní památky Meandry Botiče (úsek Botiče těsně pod hrází přehrady). Asi v polovině tohoto toku byl tzv. Mouchův mlýn. V této oblasti bylo už dříve postaveno několik koupališť. První zaznamenaný pokus je z roku 1924, kdy fotbalisté SK Hostivař přehradili tzv. pátou tůň. Toto jednoduché koupaliště však už po roce zničila menší povodeň. Nejdéle vydrželo koupaliště z roku 1950, které postavili členové Sokola Hostivař. Kromě hlavního 50m bazénu mělo ještě dva menší bazény a další vybavení. Fungovalo až do výstavby Hostivařské přehrady, dnes leží na jejím dně. Po velké povodni z 8. července 1958 bylo rozhodnuto vybudovat přehradu. Její výstavba probíhala v letech 1961-1963, napuštěna byla v roce 1964. Pro rekreační účely bylo na sousedním úbočí vysazeno 240 ha lesa a náhorní část byla upravena jako park. V okolí přehrady byly vybudovány vycházkové cesty.

Přehrada se brzy po svém napuštění stala oblíbeným místem rekreace Pražanů, i když zpočátku ještě celá neležela na území Prahy. Největší slávu zažila zřejmě v 70. letech, kdy sem dokonce vedla pravidelná rekreační autobusová linka městské dopravy (linka číslo 226) z náměstí Míru.

V současné době vodní dílo spravuje organizace Lesy hlavního města Prahy.

Přehrada slouží především k ochraně proti povodním a k rekreačním účelům.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)