Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » rozhledna » Alexandrova rozhledna (rozhledna)

Alexandrova rozhledna (rozhledna) [9592]



Na vrchu nad Adamovem stál dříve dřevěný pavilon nabízející výhled do okolí. Jenže ten byl po dvaceti letech své služby dosti zchátralý, a tak se turisté z "Rakouského turistického klubu" rozhodli vybudovat na jeho míst? rozhlednu. Architektem, který vypracoval návrh kamenné stavby s dřevěným ochozem, se stal Oscar Mratschek. Rozhledna tak byla zpřístupněna 4.září 1887 a dostala jméno Alexandrova podle císařského rady, který stavbu nejvíce prosazoval.

Po druhé světové válce z ní zbylo jen torzo, které však bylo naštěstí v 70.letech minulého století opraveno. Důvodem byla potřeba vysílače pro Adamov , takže uvnitř věže byla umístěna vysílací technika a na nový železný ochoz obepínající věž se dalo vystoupit jen po železném žebříku. A tak je tomu dodnes .

Mezi Babicemi a Adamovem je na svahu nad řekou Svitavou postavena od roku 1888 kamenná rozhledna založená rakouským turistický klubem . Byla nazvána podle největšího propagátora této stavby Alexandra Suchánka . Vrchol Alexandrovy rozhledny slouží jako místo telekomunikačních anténních systémů . Stavba není v dobrém stavu a v současné době není z rozhledny žádný výhled . Dříve poskytovala pohledy do údolí Svitavy , na Adamov a směrem na Brno . Během roku 2009 má dojít k její rekonstrukci a k úpravě vzrostlého porostu zastírajícího rozhled za vhodného počasí až na Pálavu .

Řeka Svitava je 97 km dlouhá řeka na Moravě . Pramení ve Svitavské pahorkatině severozápadně od města Svitav v lesích nad obcí Javorník v nadmořské výšce asi 460 m n. m. Její tok směřuje převážně k jihu . Mezi Blanskem a Brnem proráží hlubokým úzkým údolím okraj Moravského krasu a pod Brnem na říčním km 40,6. se zleva vlévá do Svratky v nadmořské výšce asi 193 m n. m. . Plocha povodí Svitavy činí asi 1 160 km² . Průměrný říční průtok vody je přibližně 5,1 m³/s .

Celé údolí Svitavy je velmi hustě osídleno . Výjimkou je úsek nad obcí Březová nad Svitavou , kde se nachází významné prameniště a odkud je dodávána pitná voda pro Brno a okolí . Druhý málo osídlený úsek je mezi Blanskem a Brnem mezi lesnatými svahy Adamovské vrchoviny , jež je západní hraniční částí vrchoviny Drahanské .

Řeka Svitava protéká řadou významných obcí a měst . Jako první velké město to jsou Svitavy následuje Březová nad Svitavou a pak Letovice . Zde na 66 km přibírá zprava vody Křetínky . Protéká Svitávkou a Skalicí nad Svitavou , kde na 49 km přijímá vody zleva říčky Bělé přitékající od Boskovic . Při průtoku městem Rájec-Jestřebí je využívána její síla v místních strojírenských provozech a přítéká zde zprava říčka Býkovka . Pak následuje okresní město Blansko a těsně pod ním na 33 km přivádí vody z Moravského krasu (více na ) zleva říčka Punkva . Následuje v hlubokém údolí položený Adamov a v oblasti Obřan opouští Svitava kopcovitou krajinu . Protéká Brnem a mezi Přízřenicemi a Brněnskými Ivanovicemi se stéká s řekou Svratkou .

V červenci 1997 se v povodí Svitavy vyskytly mimořádné povodně , v které se v menším rozsahu opakovaly i na jaře 2006 .

Jedná se o řeku vodácky využitelnou , délka sjížděného toku je 72 km . Vodácky využitelná je za vyššího stavu vody prakticky celá řeka , za velké vody je sjízdná z Moravské Chrastové. V horní části až k Letovicím je úzkou říčkou , často zarostlou, s četnými jezy s obtížným přenášením. Pod Letovicemi je Svitava vhodná již pro běžnou turistiku. Spád řeky je zmírněn velkým množstvím jezů, které se snadno přenášejí. Řeka teče rovinou, břehy jsou porostlé stromovím. Od Blanska začíná nejhezčí úsek Svitavy, řeka vstupuje do hlubokého údolí, na několika místech se koryto zúží a objevují se větší peřeje. Řeka je zde místy zarostlá a meadruje v úzkém korytě . Pod Brnem protéká již Svitava málo zajímavým okolím a tok je v Brně přehrazen vysokými jezy s obtížným přenášením. Proto tento úsek není vodáky příliš využíván. Šířka toku se místy pohybuje do 10 m .


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)