Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jiljí - Heraltice (kostel)

Kostel sv. Jiljí - Heraltice (kostel) [9502]

Kulturní památka (KP)

Kostel je zasvěcen sv. Jiljí - nejstarší část kostela je nynější presbytář a část lodi po kazatelnu (potvrzuje to mimo jiné kamené zdivo a způsob stavby).Později byla tato loď prodloužená a vystavěna nízká věž. Loď měla čtyři malá (údajně gotická- dvě vlevo a dvě vpravo) okna. Jedno (gotické) okno se nachází za hlavním oltářem a sloužilo k osvětlení,neboť se tato část využila jako sakristie. V roce 1716 dochází k úplné barokní přestavbě kostela.Brzy po přestavbě,jelikož kolem kostela byl hřbitov, byla přistavěna( “přilepena k evangelní straně) hřbitovní kaple a kostnice ( kde je dnes “starý kostel”).Roku 1868 byla věž kostela zvýšená o 6 sáhů. Ve věži byly 2 zvony –větší o váze 267 kg (v roce 1902 přetaven na 2 menší 161,5 kg a 105,5kg) menší 193kg s datem odlití 1565.( v roce 1917 byly všechny tři zabaveny pro válečné účely.)1859-do kostela instalovány varhany.

Hřbitov kolem kostela sloužil do roku 1848, jakož i márnice, která stávala v prostoru dnešního vchodu na školní dvorek. Na nový hřbitov,kde se pohřbívá od roku 1848 bylo v roce 1880 odvezeno z kostnice 10 vozů kostí. V blízkosti hlavního vchodu do kostela (asi v prostoru mezi 2 lipami ) stával pranýř, později zde stál velký dřevěný kříž, který byl nahrazen v r.1903 kameným křížem u vchodu do kostela.V tomto roce byla stržená stará šindelová střech a nahrazena plechovou. V roce 1906 pan farář Sochor zahájil generální přestavbu - v kostele v původním stavu zůstaly varhany, kazatelna,oltář P Marie Lurdské, křtitelnice.

Hřbitovní kaple a márnice byly zrušeny, na jejich místech vystavěna boční loď-“ Starý kostel”. Byl probourán další vchod (vpředu) do starého kostela Sem byl také přenesen původní oltář a na jeho místo postaven oltář nový, zhotovena nová kamenná podlaha. Sakristie byla rozšířen a vystavěno nové poschodí.Okolo kostela namísto polorozpadlé kamenné hřbitovní zídky vystavěna nová cihlová zeď se 2 hlavními branami a 2 postraními vchody. Byly zhotoveny kovové brány a drátěný plot. Byla provedena oprava a nátěr báně kostela.

Při opravě byly z báně vyjmuty, ošetřeny, doplněny a vráceny písemnosti a další ostatní artefakty, které zde byly dříve uloženy (2 latinsky psané listiny z r.1706 a1762 byly zničeny úplně takže vráceny nebyly.) V roce 1907 bylo provedeno vymalování a kostel nabyl v podstatě podoby, jak ji známe i my. Do správy farnosti Heraltické náleží Hvězdoňovice, Pokojovice, Nová Brtnice (Chaloupky), Zašovice a do r. 1913 Okříšky, v tomto roce přestávají byt filiální a stávají se samostatnou farností.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)