Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Buzice (tvrz) [9495]



Tvrz je dnes z velké části ukrytá v porostu listnatých stromů. Stojí asi 1 km jihozápadním směrem od obce  na skalnatém ostrohu, obtékaném říčkou Lomnicí a z druhé strany chráněný hladinou rybníka Řitovíz.Tvzr se připomíná roku 1384.

Z této tvrze pocházel a podle ní se také nazýval, vladycký rod Buziců z Buzic. Jméno Buzic vzniklo pravděpodobně z častého používání jména Budislav, zkráceně Buzek nebo Buz. Erbem tohoto rodu byla sviní hlava, později v heraldice prezentovaná jako kančí hlava, objevující se ve znacích s Buzici zpřízněných panských rodů, kterými byli páni z Rožmitálu, Blatné, Valdeku, Hazmburku. Koncem 15. století přikoupil Lev z Rožmitálu Buzice s tvrzí k Blatné.

Roku 1527 se v dobových listinách píše o buzické tvzi jako o pusté, a jako taková byla koncem 16. století přeměněna na sýpku. Tvrz v Buzicích je majetkem rodiny Hildprandtů, vlastnící zámek Blatnou.

Nejstarší částí tvrze je třípatrová, hranolová, původně obytná věž ze 14. století. K věži byla později přistavěna dvě patrová křídla, severní a západní. Na východní a jižní straně jsou zachovány val a příkop. Objekt je nepřístupný a je patrné, že byl využíván pro zemědělskou výrobu jako skladiště.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)