Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Jeseník » pramen, studánka, vodopád » Bezručův pramen - Jeseník (pramen)

Bezručův pramen - Jeseník (pramen) [9385]



Bezručův pramen nalezneme u zeleně značené cesty z jesenických lázní do České vsi, asi půl kilometru za Žofiiným pramenem.

 

Byl postaven v roce 1846 jako trojdílný pomník z mramoru na náklady pruských pacientů, a proto dostal přívlastek pruský. Dva boční díly pomníku pramene slouží jako odpočívadlo, z hlavního dílu teče voda. Původně zde byl vyryt nápis: Dem unsterblichen Priessnitz die dankbaren Preussen, 1846 (Nesmrtelnému Priessnitzovi vděční Prusové, 1846). vrchní část pramene byla ozdobně zakončena. V květnu 1891 přibyla napravo zmínka o renovaci lázeňskou komisí. I přesto, že pramen po druhé světové válce neutrpěl žádnou velkou újmu od nově přistěhovalých občanů,byl v roce 1961 opraven Československými státními lázněmi Jeseník. Při této příležitosti byl pojmenován po bardovi slezského lidu, básniku Petru Bezručovi. Jelikož tento pramen dosáhl značné popularity, muselo v roce 1999 dojít k další renovaci, kterou provedli pracovníci státního podniku Lesy České republiky, lesní správa Jeseník. Obnova byla dokončena v roce 2001, jak čteme na mramorové destičce na pravé straně hlavního pomníku.

 

Pro svou výhodnou polohu byl pramen velice často navštěvován jak pacienty, kteří kolem něj chodili do blízkých přírodních sprch, tak i turisty. O tom svědčí fakt, že zde vyrostla dnes již neexistující lesní restaurace, v níž sloužilo k odpočinku a posílení těla poměrně velké množství laviček. Z toho se usuzuje, že podnik úspěšně prosperoval. V okolí se pořádaly slavnosti či různé jiné kulturní programy. U pramene taktéž začínala téměř půlkilometrová Cesta filosofů (Philosophenweg), která dále pokračovala kolem potoka k Rumunskému pramenu a ústila u pramene Smrkového. V současnosti pramen nevyžaduje jakoukoliv obnovu. Můžete zde doplnit sílu doušky čiré vody, jež u Prusů proudí mnohem více než kdekoliv jinde.

 

  • NĚMECKÝ NÁZEV: Preusen-Quelle
  • DALŠÍ NÁZVY: Pruský pramen, Zimní pramen
  • ROK ZALOŽENÍ: 1846
  • STAV: Funkční pramen
  • Bezručův pramen je součástí Stezky Vincenze Priessnitze a naleznete u něj informační panel IV. zastavení.

  • strana 1
        Vložení nových fotografií přidat fotografie





    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)