Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pražský pramen (pramen) [9381]



Pražský pramen objevíme v lese pod asfaltovou silnicí vedoucí z lázní do České vsi, asi 150 metrů od rozcestníku po modře značené cestě.


První zachovalou zmínku o něm lze nalézt v knize Johanna Carla von Walterskirchena z roku 1851. Autor píše o Kuchyňkově Cizineckém pramenu (Fremden-Quelle), který se ukrýval hluboko v lese pod Žofiiným pramenem. Svůj název dostal podle toho, že ho přespolní hned tak nenašel. Pramen vznikl pravděpodobně již dříve, přesný letopočet však neznáme. Zřídil jej pražský bankéř Josef Daniel Kuchyňka, jenž pramen objevil a nechal ho obroubit. Poctu, aby pramen nesl jeho jméno, však odmítl. Další zmínka pochází z roku 1858, kdy je pramen pojmenován už jako Pražský pramen (Prager-Quelle). Muselo tedy dojít k přejmenování, avšak o bližších okolnostech tohoto aktu se nic neví.


Léta Páně 1867 byl pramen renovován, což se dlouho mylně považovalo za rok vzniku. Další opravy z popudu lázeňské komise následovaly v roce 1907. Dlouhá léta se nedělo nic, až v roce 1985 památce pomohl Český svaz ochránců přírody. Zpráva o této renovaci byla umístěna na plechovém terčíku výtokové trubice. Další oprava se uskutečnila v devadesátých letech 20. století. Mramorovou desku s letopočty 1867 - 1907 tehdy obohatila destička s označením Pražský pramen, která nahradila název odstraněný 18.září 1945.


O původním vzhledu pramene se nic neví, neboť potřebné dokumenty se nejspíš nedochovaly.


Pramen byl v červenci 2005 důkladně obnoven dobrovolníky Hnutí Brontosaurus Jeseníky za finanční podpory manželů Duškových z Chebu. Restaurátoři pečlivě sestavili kamennou zídku, do které umístili kamenou lavici. Nově obnovenou mramorovou desku zasadili do kvádrovité mohyly, kde z měděné trubky vytéká osvěžující voda. Prostor před pramenem pak uměle vyvýšili do tvaru půlkruhu a napojili jej na kolem procházející stezku.


Podle studie Rudolfa Jirkovského z poloviny 20.století se u tohoto pramene směrem na lázně měl nalézat pramen U Slunečních lázní. Jedná se však pouze o vodovodní jímku, která se neřadí mezi oficiální památky v okolí Studničního vrchu. Kousek za pramenem však můžeme nalézt torzo zdi Zdenčina odpočívadla (Zdenka Ruhe). O půl kilometru dál v blízkosti dnešní Stezky Vincenze Priessnitze se pak kdysi nacházel tzv. Poeten Platz, místo pro básníky.


  • NĚMECKÝ NÁZEV: Fremden-Quelle
  • DALŠÍ NÁZVY: Cizinecký pramen, Kuchyňkův pramen
  • ROK ZALOŽENÍ: Není známo
  • STAV: Funkční pramen
  • Pražský pramen je součástí Stezky Vincenze Priessnitze a naleznete u něj informační panel II. zastavení.


    strana 1

        Vložení nových fotografií přidat fotografie




  • (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)