Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Šumperk » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Mauzoleum rod. Kleinů - Sobotín (hrobka)

Mauzoleum rod. Kleinů - Sobotín (hrobka) [9378]

Kulturní památka (KP)

Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

Mauzoleum rodiny Kleinů
Pozoruhodná pseudorenesanční stavba pochází z konce 19. století a byla zbudována jako místo uložení ostatků průmyslnické rodiny Kleinů, kteří vlastnili v Sobotíně železárny. Jedná se o centrální stavbu naplňující ideální představy renesančních architektů. Čtvercový půdorys hlavní lodi je na všech stranách doplněn o obdélníkové tvary (kaple a vstupní portikus) a zaklenut kupolí na válcovém podstavci. Celková čistota provedení exteriéru stavbu výrazně zhodnocuje. Celý projekt je výjimečný i svou provázaností s krajinou - vytvoření malého až barokně tatrálního přírodního soklu, nakterém stavba stojí. V součanosti je stavba bohužel v dezolátním stavu, o čemž vypovídá především interiér. Plánuje se rekonstrukce a zřízení muzea rodiny Kleinů.

Hrobka se nachází ve volně přístupném parkově upraveném areálu, pozemek je ohrazen pouze z přední strany. Do samotného mauzolea je možné náhlédnout mříží hlavního vstupu. Do podzemních prostor mauzolea je možné náhlédnout otvory pod úrovní terénu v zadní části hrobky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)