Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vranovská Ves (obec) [9058]



První písemná zpráva pochází z roku 1360.

Na území žije 278 obyvatel.

Obec Vranovská Ves se nachází 16 km od Znojma, na hlavním tahu 1/38 směrem na Jihlavu. Rovněž do Moravských Budějovic je to zhruba 15 km. Tento tah je vlastně bývalou císařskou silnicí spojující Vídeň s Prahou. Někdy bývá též označována jako Formanská cesta. Odtud pochází i název svazku obcí, do něhož patří i naše obec.

Připomínkou původní trasy je zachovaný most v nedalekém Gešlovém Mýtě se sochou sv. Mikuláše. Tato komunikace rozděluje obec na dvě části. Pravá část po směru na Jihlavu se místně nazývá Jevišovská strana a patřila kdysi k Jevišovickému panství. Levá část patřila k panství Vranovskému. Podrobnější údaje o historii naleznete na stránce Historie obce. Z výše uvedeného plyne rovněž název ulice – Jevišovská. Na levé straně je místní název ulice – Františkova. Ostatní ulice názvy nemají. I tyto uvedené názvy však nejsou oficiální.

Součástí obce je i místní část Hostěrádky, na kterou narazí cestující ještě pod kopcem, než přijede do obce samotné. Zde je nepřehlédnutelnou dominantou Ranč 1/38 – budova bývalé keramiky. Za ní se nachází polesí Hostěrádky patřící k Městským lesům Znojmo. Tato část obce je v dnešní době opět téměř vylidněná. V kopci pak nelze přehlédnout odpočívadlo s restaurací HAM – HAM. Při průjezdu obcí se po levé straně mihne nejvyšší budova v obci – bývalá škola, dnes budova Obecního úřadu. To byste však museli po pár desítkách metrů odbočit z hlavní silnice doleva.

Pokud pojedete dále na Jihlavu, všimnete si vlevo nejen rybníka, na němž v současné době hospodaří místní rybářský spolek, ale i statku – bývalého zájezdního hostince Zlatá koruna, nejstarší budovy v obci ( pochází z roku 1662). Poté co jej minete uvidíte kapli sv. Stanislava a za ní směrem na Pavlice Hotel Club (rovněž budova bývalé keramiky) a před ním areálu místního TJ Dynamo Vranovská Ves.

Posledním domem v obci je dům č.p. 31 s krásnou věžičkou. Nejbližšími obcemi v okolí jsou – Olbramkostel (po cestě ze Znojma), Pavlice (dále směrem na Jihlavu), Šumná (odbočka – dále směr Vranov nad Dyjí). V současné době zde žije 270 obyvatel. Základní škola zde byla zrušena pro nedostatek žáků v roce 1977. Místní děti dojíždějí do školy v Kravsku, nebo ve Znojmě. V roce 1995 se podařilo zahájit činnost Mateřské školy. Tato v obci fungovala do 31. 12. 2002. K 1. lednu 2003 přešla pod Základní školu Pavlice, jako její detašované pracoviště. Školka byla zrušena k 31. 12. 2005 a to především z finančních důvodů. Provoz školky se stal vzhledem k počtu přihlášených dětí neekonomický. Nyní se zde nachází prodejna SD Jednota Moravský Krumlov. Ve stejné budově se nacházejí rovněž prostory Obecního úřadu, a to jak úřední místnost, tak místnost zasedací a obřadní a sklady. Obecní úřad byl dřívě v domě č.p. 69.V roce 2001 byl dům prodán a obecní úřad přesídlil do budovy bývalé školy. Zde v prvním patře zřízena obecní knihovna, která byla v roce 2002 zařazena do sítě knihoven a v roce 2006 byla vybavena připojením na internet. Za budovou je dětské hřiště, které slouží pro děti. V roce 2008 byl vypracován projekt na toto dětské hřiště a hledáme finanční prostředky k jeho realizaci.

V roce 1990 proběhly v obci demokratické volby. Díky nim se zde opět po několika letech vytvořilo samostatné zastupitelstvo a obec tím získala opět možnost spravovat sama svůj majetek.

Památky:

  • Kaple svatého Stanislava, kulturní památka, Vranovská Ves
  • Milník na břehu rybníka, kulturní památka, Vranovská Ves
  • Textilní továrna, Vranovská Ves
  • Měšťanský dům č.p. 52, kulturní památka, Vranovská Ves
  • Dům naproti kapli, kulturní památka, Vranovská Ves

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vranovská Ves (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)