Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Valtrovice (obec) [9049]


    další pojmenování: Původní název byl Valtrubice, Valterovice, také Valteřovice (Valtrovice), německy Waltrowitz.

Založení obce se datuje rokem 1243, kdy český král Václav I. daroval ves Valtrovice klášteru sv. Michala ve Znojmě, od tohoto roku zůstali Valtrovice klášterním majetkem, až do roku 1542, kdy přechází na majitele Jaroslavického  panství, Viléma Kuny z Kunštátu.
Po druhé světové válce, po odsunu německých občanů, byla obec osídlena novými občany z různých částí republiky a převážně Slováky pocházejícími z Rumunska. Nový osídlenci se zabývali převážně soukromým hospodařením. V roce 1950 založili družstvo, které po čase přešlo pod Státní statek. Nové okolnosti nastaly po roce 1989.

Obec Valtrovice se nachází nedaleko česko-rakouských hranic asi 17 km jihovýchodně od města Znojma. Polohou 195 m n. m je částí Jižní Moravy, kde jsou velmi dobré podmínky pro pěstování zeleniny a vinné révy.Jižní stranou obce protéká řeka Dyje, která svým pěkným okolím meandry je vhodná k koupání a rybaření.
V sedmdesátých letech 20. století došlo v obci k výstavbě nových nájemních bytů, čímž se výrazně zlepšila bytová situace mladých rodin a došlo k zastavení odsunu mladých lidí z obce. V současné době má obec 396 trvale žijících občanů.
Ze základní školy je nově zrekonstruovaný kulturní dům, kde se odbývá převážně část kulturní činnosti obce. Dobrou tradici mají místní hasiči, myslivecký spolek, fotbalisti i klub žen.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Valtrovice (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)