Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Uherčice (obec) [9046]



Obec Uherčice se nachází v nadmořské výšce 430 m nad mořem. Rozloha katastru činí 468 ha. Leží na západním okraji okresu Znojmo. Dvě třetiny katastru tvoří zemědělská a třetinu lesní půda. Součástí obce Uherčice je místní část Mešovice., která je rozložena po obou stranách říčky Blatnice. Rozloha katastru Mešovice je 782 ha.

Archeologické nálezy asi 1/4 km východně od zámku dokládají slovanské osídlení již v 9. st. n.l. První písemný záznam o Uherčicích představuje darovací listina z r. 1310 (ratifikovaná královnou Eliškou v r. 1312), jíž donátorka - manželka Matěje z Fulštejna věnovala klášteru cisterciaček v Oslavanech zboží v Uherčicích a dalších okolních vesnicích. Později původní ves zaniká. Zda v období husitských nepokojů za tzv. "spanilých jízd" husitů, za uherských válek nebo vlivem místních potyček mezi šlechtici, není známo. Roku 1481 podala oslavanská abatyše u brněnského zemského soudu žalobu na Volfganga Krajíře z Krajku, že jí protiprávně drží řadu vesnic a též "pusté Ungeršíc". Král Vladislav II. však listinou, datovanou 21.2.1493 v Budíně, potvrdil držbu Uherčic Krajířům. Na přelomu 15. a 16. st. tak vznikla malá pozdně gotická tvrz a současně s její výstavbou započalo nové osídlování (z r. 1548 pochází zmínka o "tvrzi a vsi Nových Uherčicích").

Krajířové ves znovu osídlili  a vybudovali tam sídlo. Tak vzniklo na přelomu 15. a 16. st. stavební jádro dnešního zámeckého souboru - trojkřídlá jednopatro¬vá gotická tvrz, uzavřená na čtvrté straně zdí se vstupní branou.
Krajířové pokračovali v rozšiřování sídla, jak o tom svědčí tympanon nad branou s erby Václava Krajíře a Johanny z Daunu a s letopočtem 1554. Tehdy vznikla i dvorní arkáda na toskánských sloupech, jakož i další křídla a komnaty s hřebínkovými klenbami, kdy Streinové ze Švarcenavy koupili panství 1562, (Strein von Schwarzenau). Přistavěli předzámčí s arkádovými ochozy a vstupní věží. Tou, která se v roce 1970 zřítila. Bylo zde použito stejného schématu, jaké se uplatnilo u rodového zámku Strejnů - v rakouském Schwarzenau. Letopočty 1582 na portálu a 1586 na arkádách udá¬vají mezníky stavební etapy.
Pobělohorské konfiskace způsobily výměnu pro¬testantských Strejnů za katolické Berchtoldy. Také ti pokračovali ve stavebních úpravách zámku. Podstatné výtvarné obohacení zámku přinesla krátká doba Heisslerů z Heitersheimu (1692-1696) Před rokem 1696 upravoval exteriér zámku známý vídeňský sta¬vební mistr Francesco Martinelli. Nejhodnotnější umě¬leckou složku však představuje štuková výzdoba ka¬ple, spojovací chodby a více než dvanáct sálů. Jejich autorem byl Baldassare Fontána, pracující na před¬ních moravských a polských stavbách, mimo jiné i v nedaleké Polici, kde jsou na štuky od něj patřičně hrdí.
Výzdoba interiérů probíhala ve dvou etapách - před rokem 1695 a po roce 1700.
Po krátké vládě Hartigů a Nimptschů (1731-1768) koupil zámek poslední majitel, Ital Tomáš Vinciguerra Collalto, držitel brtnického panství. Upravoval zámek podle svých před¬stav do klasicistní a romantické podoby. Změny se dotkly především banketního sálu, přilehlých kom¬nat a průhledů do volné krajiny.V majetku rodu Collaltů zůstaly pak Uherčice až do roku 1945.
Již v období renesance v 16. st. vznikly kolem zámku reprodukční i okrasné zahrady. V období baroka byl jihovýchodně od zámku založen ohrazený francouzský park s oranžerií - skleníkem. Na něj počátkem 19. st. navázal v jeho severním cípu anglický park, s hloubkovou komu¬nikační osou a lipovými alejemi, dosud existujícími a protínajícími i samotné Uherčice dotvářený postupně romantickými doprovodnými stavbami. Z nich se dochovala jen umělá hradní zřícenina, která sloužila i jako vyhlídková věž, obelisk k oslavě Rombalda XIII., zakladatele moravské větve rodu Collalto a dva pavilony. Jeden dosud existuje. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Uherčice (obec) Břeclav
obec, osada Úherčice (obec) Chrudim
obec, osada Uherčice (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)