Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Oslnovice (obec) [9007]



První písemná zmínka je z roku 1228, a to z výsadní listiny krále Přemysla Otakara 1. vydané cisterciánskému klášteru na Velehradě jako obec Vsnowitz.

Obec leží severozápadně od Vranova, 6 km od Bítova a 1km od Vysočan po okresní silnici z Vysočan do Korolup. Oslnovice byly kdysi příslušenstvím hradu Cornštejna, ale dosti záhy se dostaly k Bítovu, při němž je r. 1498 král Vladislav II. jako hradské příslušenství spolu s hradem propustil ze svazku lenního a dal v osobní dědictví Burjanovi Bítovskému z Lichtemburka.

R. 1572 bylo Oslnovicům darováno právo odúmrtí. Výslovně se připomínají r. 1612, kdy je jako příslušenství hradní prodal Wolf Strejn ze Švancenavy Bedřichu Jankovskému z Vlašimě.Po první světové válce 1918 česká obec, V r. 1939 -1945 kolem obce probíhala protektorátní hranice. V obci bylo české obyvatelstvo pouze jedna rodina německé národnosti. Název obce se vyskytoval dříve ještě v podobě Oslnovice a v německé podobě Hoslowitz.

Rozloha obce je 614 ha 76 a z čehož zastavěná plocha 1 ha 81 a. Počet obyvatel 91.

Území je součásti povodí Dyje. Katastr obce je lemován lesy převážně jehličnatými, převažuje smrk, borovice. Na svazích k přehradě listnatými - lípa, dub, habr. Tradiční způsob obživy obyvatel bylo a je převážně zemědělství. Do r.1956 soukromý sektor, dále JZD. V současné době většina obyvatel pracuje v ZD vlastníků Korolupy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Oslnovice (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)