Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » obec, část obce (osada) » Nový Šaldorf-Sedlešovice (obec)

Nový Šaldorf-Sedlešovice (obec) [9002]



Obec Nový Šaldorf-Sedlešovice patří mezi historicky nejstarší osídlení v rámci lokalit, které navazovaly na královské město Znojmo. Prokazatelné stáří obce se datuje od 11. století, ovšem první zmínka pochází teprve z r. 1656.

Je tedy oprávněné se domnívat, že Nový Šaldorf vznikl teprve v druhé polovině 16. století blíže Šaldorfa Starého, který stával na pravém břehu řeky Dyje. Jednotlivé části obce Sedlešovic a Nového Šaldorfa vznikly na brodech přes řeku Dyji v blízkosti města Znojma zčásti jako osada u kupeckých cest a zčásti jako zemědělské osady. Nový Šaldorf a Sedlešovice tedy nenáleží mezi staré osady Znojemska.
 

Z hlediska rozvoje území je obec stavebně i prostorově srostlá s městem Znojmem, od něhož se obec po roce 1989 oddělila. Zástavba je charakterizována rodinnými domky a vesnickými usedlostmi. Na obytnou zástavbu je napojena zemědělská výroba se svými stavbami. V Novém Šaldorfě i Sedlešovicích se nacházejí vinné sklepy s lisovnami. Část katastrálního území obce se nachází v NP Podyjí. Obec Nový Šaldorf - Sedlešovice se stará o starou zástavbu, která je spjatá s její historií. Byla dokončena oprava Poklony v Sedlešovicích a památníku Boží muka, taktéž v Sedlešovicích. Rovněž byla opravena a udržována kaplička v Novém Šaldorfě i kaplička v Sedlešovicích.

V obci se nalézá kulturní památka, pozdně gotický sloup, který byl postaven v Sedlešovicích na začátku 16. století jako památník rozsáhlé záplavy v obci. Po 1. světové válce byly u něho vztyčeny další dva sloupy se jmény padlých vojáků.

Pro zlepšení kulturního života byl obcí zakoupen v roce 1995 kulturní sál Modrý sklep. Názvem Modrý sklep není pojmenován pouze tento objekt, nýbrž celá lokalita o rozloze 9 ha čítající dalších 181 vinných sklípků, sklepů a lisoven. Tyto všechny jsou hloubeny v pískovci prostoupeném vrstvami s jílovými vložkami modrošedé barvy a vytváří tak interiérovou výzdobu sklepů. Od té je patrně odvozeno pojmenování celé lokality. Svým rozsahem i romantickým položením má areál nadmístní památkový význam a předpoklady stát se atraktivním střediskem nejen pro turisty z ČR, ale i pro hosty ze zahraničí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nový Šaldorf-Sedlešovice (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)