Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » město, městys » Mikulovice (městys)

Mikulovice (městys) [8994]



Obec Mikulovice je vzdálena asi 15km severně od okresního města Znojma v mírně pahorkaté rovině na posledních výběžcích Českomoravské vysočiny. Část katastru přechází v sousedních obcích na rovinu na okraji Dyjsko-svrateckého úvalu. Podnebí je teplé, ale suché. Patří k nejsušším v republice.

Podobně jako v sousedních obcích i zde se nacházejí důkazy pravěkého osídlení. Náhodné nálezy především kamenných nástrojů z doby neolitu a eneolitu, sídliště s malovanou keramikou, únětické sídliště nejstarší doby bronzové, nálezy lidu mohylového a lidu popelnicových polí a snad sídliště z doby římské. O slovanském osídlení svědčí řadové pohřebiště u kostela.

První zmínka o Mikulovicích pochází z roku 1314. Ve 13. Století zde byl postaven kostel, který byl zasvěcen Petru a Pavlovi (obraz na hlavním oltáři maloval r. 1784 znojemský malíř Rada). Dne 14. Prosince 1558 povýšil Ferdinand I. Na žádost želivského opata Martina Mikulovice na městečko a propůjčil mu právo pečetit zeleným voskem a konat dva výroční a jeden týdenní trh. Městečko přijalo do svého znaku dva sypeny (naběračky s dlouhým držadlem) a hrozen, které symbolizovaly hlavní zaměstnání jeho obyvatelstva, dále klíč s hvězdami připomínající želivskou vrchnost. Podle svého privilegia si daly Mikulovice v 16. stol. zhotovit pečeť. V jejím pečetním poli je renesanční štít se znakem popsaným v privilegiu. V roce 1680 bylo v Mikulovicích potvrzeno hrdelní právo, které platilo i v sousedních Horních Dunajovicích. Některá práva byla vrchností porušována, a proto na mnohých místech vypukaly vzpoury. K ozbrojenému povstání však v obci nedošlo.

Řemeslná výroba v první polovině 19. stol. byla v Mikulovicích organizována sedmi cechy:

  • Zedníci, stolaři, bednáři, tesaři a sklenáři s pečetí z r. 1827
  • Kováři koláři a zámečníci s pečetí z r. 1757
  • Krejčí s pečetí z r. 1757
  • Ševci s pečetí z r. 1827
  • Hrnčíři z r. 1827
  • Řezníci, pekaři, mlynáři s pečetí z r. 1827
  • Tkalci

Panstvím náležely Mikulovice větším dílem premonstrátské kanonii strahovské, menším dílem plavečskému statku kam museli platit úrok na sv. Jiří někteří občané. První světová válka odvedla z Mikulovic celkem 170 mužů. Celé usedlosti zůstávaly neobhospodařovány. Koňské potahy byly nuceně odevzdány vojenské správě. Děti musely pracovat. Proto absence dětí ve škole činila.

Nástup fašismu i druhá světová válka zasáhly i Mikulovice. S okupací se sem přistěhovalo několik německých rodin aby hospodařily na usedlostech, jejich majitelé byli vyhnáni. Mikulovice opustily před příchodem Rudé armády dne 16. dubna 1945.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mikulovice (obec) Jeseník
obec, osada Mikulovice (obec) Pardubice
obec, osada Mikulovice (obec) Třebíč
město, městys Mikulovice (městys) Znojmo
obec, osada Mikulovice v Krušných horách (osada) Most



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)