Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Křídlůvky (obec) [8980]



Obec leží poblíž česko-rakouských hranic asi 20 km jihovýchodně od okresního města Znojma. Nachází se v nadmořské výšce asi 200m n.m. Jižním okrajem katastru obce protéká řeka Dyje vhodná k rybaření i koupání.
První zmínka o obci je z roku 1255, kdy Boček, hrabě z Berneka, daroval v závěti ves klášteru  ve Žďáru. Toto darování (tehdejší název Krilwitz) potvrdil v roce 1277 papež Jan XXI. Vesnice náležela právem Vrbovci, kde byl soud.  Počátkem 16. století obec koupil znojemský dominikánský konvent. Křídlůvky byly rozděleny mezi dvě vrchnosti:cisterciáky žďárské a dominikány znojemské.  V roce 1540 je žďárský opat Ambrož prodal Vilému Kunovi z Kunštátu. Po druhé světové válce se noví osídlenci začali zabývat hospodařením.V roce 1949 byl připravován vstup  zemědělců do JZD. Při stavbě objektů JZD v únoru 1957 byly objeveny dva hroby mohylové kultury. Na návsi je socha svatého Antonína z počátku 19.století a kaple z roku 1845 postavená ze sbírky místních občanů.Za minulého režimu byla obec určena k zániku a hodně mladých lidí se odstěhovalo.
V současné době má obec 201 stálých občanů. V květnu 1959 byla založena TJ Dynamo Křídlůvky, která měla 65 členů.Díky nadšení fotbalistů se podařilo postoupit až do okresního přeboru. Dlouholetou tradici zde má sbor dobrovolných hasičů, kteří se pravidelně umísťují na předních příčkách okrskových soutěží. Nevyužitá budova bývalé školy byla s pomocí brigádnických akcí  zrekonstruována na  nový Kulturní dům.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Křídlůvky (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)