Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kravsko (obec) [8977]



První zmínku o Kravsku nalézáme až k roku 1092, kdy část Kravska bylo věnována jednomu z nejstarších klášterů v Čechách. Šlo o vzdálený klášter až na ostrově řeky Vltavy u Davle. Roku 1190 bylo Kravsko darováno nově založenému louckému klášteru. V 15. století obec mnoho trpěla početnými průchody vojsk, např. mezi Jevišovicemi a Znojmem, později při uherském vpádu na Moravu ke konci panování Jíříka z Poděbrad, kdy zanikla tvrz v Plenkovicích a blízký hrádek Lapikus. Mnohem poklidnější a hospodářsky jistější 16. století přineslo hospodářské oživení a cesta kolem Kravska sloužila především k obchodu. Neznamená to však, že by se vojska tomuto kraji vyhýbala, zvláště velkým nebezpečím bylo turecké pronikání do Podunají až k Vídni.

Do období předbělohorského můžeme zařadit zakládání místních početných rybníků, snad i oba bývalé mlýny již tehdy mlely a od roku 1575 existoval pivovar.

Počátek 17. století byl již předznamenán napětím, které vyvrcholilo tragédií 30 leté války. Jistě bylo nejednou postiženo i Kravsko, které mělo příliš exponovanou polohu u dálkové komunikace a v blízkosti velkého města. Následující období kolem 1700 a později přineslo mnoho změn na vesnici. Usedlosti se ustálily, obyvatelstvo přibývalo. Dalekosáhlé reformy z doby Marie Terezie a Josefa II. vyvrcholily přípravou tzv. josefovského katastru r. 1789. Kravsko se stává součástí nového velkostatku, který z části pronajatých a později odkoupených zrušených klášterních statků v Přímětcích a okolí buduje hraběcí rodina Ugarte. V Kravsku si nová vrchnost urychleně vybudovala zámek z menší loucké letní rezidence. Majitelé panství často pobývali mimo Kravsko.

Rušné období napoleonských válek zasáhlo i do Kravska odvody k vojsku. Došlo i k vojenským událostem v nejbližším okolí a kraj vojsky velice trpěl. V té době se střídali i majitelé panství, neboť první majitel se nedočkal ani dobudování započatého díla a zemřel roku 1796. V této době zanikly i některé rybníky, tak z rybníka v Kravsku byl vybudován zámecký park.

Z významných událostí 19. století je to především založení keramické továrny v Kravsku Michaelem Rauferem r. 1823. Továrna přispěla ke zvýšení stálé zaměstnaností v obci a svými úspěšnými výrobky proslavila jméno Kravska i v zahraničí. Pruskorakouská válka r. 1866 si vyžádala v obci řadu obětí při následující epidemii cholery. Památkou na tuto válku je i hrob ? U prajsa? v lesích za továrnou. Následky této prohrané války se projevily neblahým rakousko-uherským vyrovnáním i dočasně rušným národním životem, který učinil Kravsko naráz známou obcí. První z tehdy na Moravě pořádaných tzv. táborů lidu se konal u příležitosti oslav sedmdesátin F. Palackého dne 14.června 1868 právě v Kravsku. Slavnost se konala před tehdejším společenským střediskem celého okolí, kterým byl místní pivovar v Kravsku.

Počátek 20. století byl doprovázen četnými změnami majitelů keramické továrny v Kravsku i přechodem velkostatku zcela do rukou italské rodiny Dentice di Frasso.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kravsko (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)