Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kadov (obec) [8975]



Kadov leží v mělkém údolí Míšovického potoka v závětrné poloze. Má vynikající podmínky pro rozvoj zemědělství a sadařství. Ve středověku zde bylo také rozvinuté vinohradnictví.

Kadov náležel k německé jazykové oblasti. Před rokem 1945 zde žilo převážně německy mluvící obyvatelstvo. Také jméno obce pochází zřejmě z německého "der Kot" = bláto, bahno. Pojmenování snad souvisí se středověkou cestou od Znojma k Brnu, která přes Kadov procházela. Kdov byl zřejmě místem, kde cesta překonávala bažinu. Podobně nedaleký zaniklý Tupanov (z "Tump" = louže) byl místem s rybníkem či slepými rameny řeky. Tato jména vznikla pravděpodobně v období tzv. německé kolonizace v první polovině 13. století.

Již v 10. - 12. století v místě dnešní vesnice zřejmě byla raně středověká slovanská osada. Dokladem jsou archeologické nálezy z mladohradištního období, objevené v roce 1959 na soukromé zahradě.

První písemná zpráva pochází z roku 1235. Markraběcí listina z tohoto roku potvrzuje patronát kostela v Kadově řeholnicím z kláštera v Doubravníku u Tišnova. Z potvrzení vyplývá, že v Kadově v té době byl farní kostel. Doubravnický klášter založil mezi léty 1228 - 1231 Štěpán z Medlova. Je prvděpodobné, že tento Štěpán byl vlastníkem Kadova a kadovský patronát daroval při založení kláštera.

Štěpán z Medlova náležel k nejpřednějším šlechticům své doby. Byl správcem královských hradů na Děvičkách a v Mikulově. Byl zakladatelem mocného rodu pámů z Pernštejna. Stejně jako jeho potomci užíval erb se zubří hlavou. Motiv zubří hlavy byl včleněn také do nového obecního znaku. Pernštejnům zřejmě náležel Kadov více než tři století.

Roku 1545 Jan z Pernštejna prodal Kadov i s farou Zikmundu Valeckému z Mírova, čímž Kadov připadl k panství v blízké Miroslavi. Roku 1570 kupuje vesnici Pertold z Lipé. Odtud zůstává Kadov připojen ke krumlovskému panství.

Jelikož původní obyvatelé Kadova byli německé národnosti, byli po 2. světové válce odsunuti a obec byla znovu osídlena. V současné době žije na území obce o velikosti 625 ha 141 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kadov (obec) Strakonice
obec, osada Kadov (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Kadov (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)