Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » obec, část obce (osada) » Jiřice u Miroslavi (obec)

Jiřice u Miroslavi (obec) [8973]



Nejstarší známá data z dějin naší obce dle kroniky začínají od roku 1350. V tom čase náležely Jiřice klášteru jeptišek sv. Kláry ve Znojmě. Dosud známým nejstarším farářem byl Jan a byl v roce 1387 zapsán jako posluchač na Karlově universitě. Jeho nástupcem byl Petr z Račic r. 1411. Kolem roku 1560 sem přišli též hlasatelé protestantismu a získali značný počet obyvatelstva. Třicetiletá válka zasadila zde tvrdé rány. Od roku 1633 do r. 1678 byla duchovní správa přenesena do Troskotovic, kostel byl řadu let v rozvalinách. Nový kostel byl zbudován jen pro Jiřice a stál na místě nynějšího a v jeho bezpřostřední blízkosti se nacházel hřbitov. Současný kostel sv. Anny byl postaven v roce 1903. Škola byla založena již před r. 1652 a stávala proti nynější farní budově. Roku 1805 postavena nová škola na severní straně kostela. Nynější školní budova byla postavena r. 1908. Obyvatelstvo Jiřic i okolních obcí bylo téměř úplně německé, byla zde jen německá škola a v kostele se též mluvilo jen německy.

Bitva u Slavkova - do Jiřic s převážně německým obyvatelstvem přišli Francouzi 18.11.1805. Byli to vojáci Muratova předvoje. Z nich 8 důstojníků přespalo na faře. Druhý den přitáhlo k obci 16 000 mužů Lannesova sboru. Odpočívali několik hodin na okolních lukách. Obce jim musely dodat chleba, maso a víno. Maršál se svým štábem obsadil faru. V poledne přijel od Znojma sám Napoleon. Osobně zajel na faru, neboť se mu zdálo, že vojáci příliš dlouho zahálejí. Nakonec ale i on vypil dvě sklenky místního vína. Tyto události popisuje stará školní kronika. Ke konci II, světové války byly Jiřice bombardovány, bylo poškozeno několik obytných domů a malá věžička vedle hlavní věže kostela byla shozena. Celkem však škody nebyly tak veliké jako v okolních obcích.

Po skončení války se do Jiřic přestěhovali krajané z Jugoslávie z okolí Daruvaru. Byli to příslušníci I. československé brigády Jana Žižky z Trocnova v Jugoslávii se svými rodinnými příslušníky. První sem přijeli počátkem října 1945. Z původních 203 popisných čísel bylo utvořeno jen 130 obytných domů, některé musely být zbourány. Vyučování v české škole bylo zahájeno po nutných opravách školy 26.11.1945. Řídícím učitelem byl ustanoven ONV v Moravském Krumlově Štěpán Cenek.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jiřice u Miroslavi (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)