Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hostim (obec) [8963]



Městečko Hostím leží 9 km východně od Moravských Budějovic v mírně zvlněné krajině Jevišovické pahorkatiny. V minulosti mělo významné postavení díky tomu, že bylo sídlem majitelů hostimského panství. Od toho se odvíjel jak hospodářský, tak i společenský život v městečku.

Osídlení zdejší lokality je dokládáno již v nejstarších dobách. Náhodné archeologické nálezy zůstatků nástrojů a předmětů lineární keramiky potvrdily osídlení zdejší oblasti již v mladší době kamenné (neolitu), tj. před 7000 lety. Další archeologické výzkumy pak odkryly v lokalitě „ Za Ovčírnou „ hradiště z pozdní doby kamenné (eneolitu). Osídlení je dokládáno i slovanskou kulturou v protohistorické době. Nalezené nástroje jsou uloženy v MZM Brno a JMM Znojmo / viz. V.Poborský-V.Vildomec, Pravěk Znojemska, str. 170 /.

První písemná zmínka o Hostimě je z roku 1325, kdy je v listinách zapsán jako majitel vsi  vladyka Heřman z Hostimě. Je zajímavé, že kostel i farnost hostimská byly již v roce 1322 zapsány do vlastnictví kanonie premonstrátek v Perneggu v Dolním Rakousku, pod který spadaly až do r. 1481.

Hostim leží nedaleko významné obchodní cesty, dříve zvané Haberská stezka, později také Císařská cesta, po které se ovšem vedle obchodníků  mnohdy přesouvala i válečná vojska. Ochranu zdejších obyvatel proti válečným pohromám zajišťoval nedaleký hrad Bukovina, při němž se nacházela i ves Bukovín. Hrad Bukovina se poprvé připomíná v roce 1173 , kdy je jako majitel uváděn Hrut z Bukoviny, a to na falzu ze 14. století. Skutečné dokončení hradu je datováno do r. 1337. Palác hradu o velikosti 11-13m x 40 m patřil k největším své doby na Moravě. Hrad spolu se vsí Bukovínem i ves Hostim byly vypáleny a obyvatelé povražděni při tažení husitských vojsk na Moravu  v 1. polovině 15. století. V r. 1481 je již hrad uváděn jako pustý.

Název obce je pravděpodobně odvozen od jména Hostimír. Názvy obce se během věků uváděly různě, např. 1325 Hostim, 1349 Hostym, 1385 Hestings,  1492 na Hostimie, 1633 Hessding, 1872 Hoosting nebo Hostín, 1893 už Hostím či Hoosting.

Na území žije 420 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hostim (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)