Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jívka (obec) [8879]



Obec Jívka se nachází cca 20 km východně od okresního města Trutnov a 10 km severozápadně od Hronova. Údolím, ve kterém se ves nachází, protéká potok Dřevíc a ves sama je ohraničena Adršpašsko-Teplickými skalami na straně jedné a Závorou a Jestřebími horami (s nejvyšším vrcholem Žaltman 739 m n.m., s rozhlednou) na straně druhé.

Osídlení obce má pravděpodobne souvislost s osídlováním kraje rodem erbu třmene, který ve 13.století držel Stárkovsko, panství Skály a Adršpach.

Po úmrtí knížete Minstrberského převzal Skály opět Hynek Špetle a roku 1528 znovu měnily majitele. Za 2000 kop byly prodány Zdenkovi Lvu z Rožmitálu a Janu Krušinovi z Lichtemberku. Tito páni panství Rýzmburk a oba hrady Skály a Rýzmburk, zbořené hrady Adršpach, Střmen, Bystrý a Červenou horu se vším příslušenstvím prodali roku 1534 Janovi z Pernštejna. Roku 1544 zakoupil panství Bernard Žehušický z Nestájova. Hrad Skály obnovovat nechtěl, a proto postavil nový panský dům ve Stárkově. Ve znaku měli Žehušictí kus loukotě, kterou lze ješte dnes vidět na mezníku z roku 1559 mezi panstvím Skály, respektive Stárkov a Náchod, na svazích Jestřebích hor. Pred svou smrtí v roce 1563 (zemřel jako purkrabí hradeckého kraje) odkázal zámek Rýzmburk se statkem Skály "se zámky pustými, všemi, s městečkem Stárkovem" svému strýci Janovi Žehušickému. Po jeho úmrtí v roce 1564 následoval jeho bratr Hertvík, který měl v držení také Svojanov a Bystrý. V roce 1567 dochází znovu ke změne majitele, když prodal Hertvík pusté Skály a Adršpach, dvůr pod Skalami s pivovarem, vsi Zdoňov, Svatoňov s mlýnem, Horní a Dolní Adršpach, Hodkovice, Janovice a Libnou svým bratrancům, bratřím Bohdaneckým z Hodkova a ti je znovu prodali roku 1580 sestrám z Nestájova. Po rozdělení pozůstalosti mezi sestry obdrželi synové Lidmily z Nestájova, Zikmund a Bernard, bratři Čertorejští z Čertorej na Boroticích a Hrušovanech, zboží Sklaské a Stárkovské. Jako své sídlo zvolili nově postavenou tvrz na dvoře Skály, pod starým hradem. Významnou změnou v držbě majetku bylo v roce 1625 trvalé rozdělení panství Skály na Stárkovské a Skalské. Syn Zikmunda, Věnek Skoch, obdržel hrad Skály s tvrzí, pivovar, poplužní dvůr, vsi Žlábky u Hradu, Skalku, Studnici, Horní Verneřrovice, Javor, Metuji, Třmeny a dvůr Záboří.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jívka (obec) Trutnov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)