Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bílá Třemešná (obec) [8852]



Bílou Třemešnou dnes tvoří dvě dříve samostatné obce, Nové Lesy a Bílá Třemešná. Když vyjedete ze Dvora Králové nad Labem směrem na západ na Novou Paku, přijedete nejprve do Nových Lesů, které začínají za územím ZOO Dvůr Králové. Název mají příhodný. Vlevo v údolí začíná za dvěma rybníky komplex krásných lesů, které se táhnou dál po celém úbočí Zvičinského hřbetu.

Nejstarší historická zmínka o Bílé Třemešné je z doby okolo roku 1238. Jméno obce pochází od střemchy (staročesky črěmcha, třěmcha), přívlastek "bílá" je odvozen od světlého pískovce, typického pro tuto oblast. Nejvýznamnějšími památkami jsou římsko-katolický kostel v románském slohu, založený koncem 16. století a stará farní budova v empírovém stylu.

Obec střídala v průběhu staletí mnoho majitelů, kteří obývali třemešenskou tvrz. V 15. a 16. století vládl v Bílé Třemešné vladycký rod Třemešenských ze Železna. Roku 1594 koupil obec Adam Zilvár z Pilníkova a přestavěl tvrz na renesanční zámek. Ani zámek se ale nezachoval. Harrachové, poslední šlechtičtí majitelé Bílé Třemešné, již na třemešenském zámku nebydleli, ten pustl a nakonec jej dal František Antonín Harrach roku 1865 - 1866 rozbořit.

Počátek největšího hospodářského rozkvětu obce se datuje na přelom 19. a 20. století. Většinu pracujícího obyvatelstva tvořili průmysloví dělníci, zaměstnaní převážně jako tkalci a skláři. Podomácku se vyráběly skleněné perly, fungovaly zde místní cihelna, obchody se dřevem, výroba lyží.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bílá Třemešná (obec) Trutnov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)