Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Šestajovice (obec) [8747]



Počet obyvatel k 1.11.2014 (bez cizinců): 3 214

Rozloha: 5 448 913 m2

 

Obec Šestajovice, okres Praha-východ, se nalézá na samé východní hranici Prahy, v těsném sousedství městských částí hl. m. Prahy, Klánovic a Horních Počernic. Šestajovice v době rozšiřování Prahy nebyly k Praze připojeny, protože přináležely k velkému územnímu celku, obhospodařovanému tehdy velkým JZD Květen Nehvizdy se sídlem v Šestajovicích.

Za centrum obce se dá považovat jeho historická část, která byla zrekonstruována v roce 2012. Centru dominuje náměstíčko s kapličkou a s pomníkem obětem světových válek. Dále se zde nachází dětské hřiště. Na historické centrum obce navazuje rybník Panská.

 

Vybavenost obce

V dnešních dnech je obec Šestajovice plně vybavena veřejnými sítěmi včetně ČOV. Nalézá se zde mateřská škola, základní škola,  pošta, několik restauračních zařízení, řada podnikatelských subjektů. V obci najdete čtyři dětská hřiště, park pro cvičení v přírodě, fotbalové hřiště, in-line stezku.

 

Vývoj obce

Po roce 1989 začala nepřiměřeně rychlá a nekoncepční výstavba nových rodinných a bytových domů. Nová výstavba probíhala nejen v tehdejším intravilánu obce, ale docházelo i ke vniku nových lokalit za jeho hranicí. S rychlým rozvojem výstavby a nárůstem obyvatel však nebyl řešen rozvoj občanské vybavenosti a dalších potřebných oblastí.
Změna nastala po nástupu nového vedení obce po komunálních volbách v roce 2006. Nové vedení obce vyhlásilo na nové lokality stavevní uzávěru a následně byl vypracován a schválen územní plán, který další výstavbu rázně omezil. Postavena byla nová mateřská škola, nová část budovy základní školy, byla zrekonstruována čistírna odpadních vod, byly vybudovány nová dětská hřiště, nové autobusové zastávky, upravena mnohá veřejná prostranství atd. V současnosti se staví nová tělocvična a probíhá revitalizace rybníka Panská.
Pro zvýšení soběstačnosti obce a za účelem lepšího hospodaření byly založeny technické služby obce. Pro zvýšení bezpečnosti občanů byla zřízena obecní policie.

 

Doprava a dostupnost

Obcí projíždí pět autobusových linek: 303 (Černý Most - Koloděje, Říčany), 304 (Černý Most - Nové Jirny, Úvaly), 343 (Praha Újezd nad Lesy - Nové Jirny), 344 (Černý Most - Horoušany) a 353 (Černý Most - Horoušany).
K dispozici jsou také vlakové spoje v sousedních obcích Praze - Klánovicích a v Zelenči.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Šestajovice (obec) Náchod
obec, osada Šestajovice (obec) Praha-východ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)