Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kunice (obec) [8699]



Uzemí, kde dnes leží Kunice a okolí, bylo sporadicky osidlováno již ve starší době kamenné, o čemž svědčí četné archeologické nálezy. Samotná obec byla dle pověsti založena zemanem Kunou a jeho družinou, v době panování knížete Boleslava r.970. Při opravě místního kostela bylo toto datování objeveno v presbyteři. Gotický kostel ze 13.století, zasvěcený sv. Máří Magdaleně je nejpozoruhodnější kunickou památkou. Stojí na základech kostelíka ještě mnohem staršího. Před kostelem jsou dvě staré, rovněž památkové chráněné lípy. V místní škole vybudované občany velkou měrou svépomocí, se začalo vyučovat r. 1900. V roce 1970 byla přestavěna a přistavěna a místo dřívější Obecné školy - dvojtřídky, zřízeno Odborné učiliště a praktická škola, kde se připravují do zaměstnání handicapované děti. Stanici dráhy a poštu mají Kunice ve Strančicích.
Obec je spojena se světem silnicemi 2.- 3. třídy. V bezprostřední blízkosti obce vede dálnice D1 z Prahy do Brna. Nyní je zde zavedena pražská integrovaná doprava a autobus linky 461 vozí cestující z Velkých Popovic přes Kunice do Strančic ke každému vlaku. V dřívější době bylo hlavní obživou místních obyvatel zemědělství. Dnes převážná většina občanů dojíždí za prací do Prahy, nebo do okolních větších sídel. Pokud jsou v Kunicích drobní podnikatelé a živnostníci, zaměstnávají sebe, nejvýše 1 - 3 převážně rodinné příslušníky. Obec leží 27 km východně od Prahy. V nadmořské výšce 400 - 500 m, podnebí je dosti drsné, třebaže Kunice leží v částečně chráněném údolí. Drsné, ale zdravé, vždyť dobrým rozptylovým podmínkám a dobré vodě vděčí prý obec tomu, že se jí nejrůznější hromadné epidemie středověku i ranného novověku z velké části vyhnuly. Zdejší zdravé prostředí je jednou z příčin, že se Kunice stávají rekreační oblastí Prahy. V okolí je 400 chat.
Rekreantům i místním slouží dvě hospody, kde se i vaří. hostinec "Na staré Faře" v Kunicích a Hostinec "U Fousků" ve Vidovicích. Ze všech osudových ran se však těm největším "morovým ránám", a to dvěma světovým válkám, nevyhnuly ani Kunice. První světovou válku zaplatily čtyřmi obětmi a druhou třemi. Obětem první války je na návsi, před budovou Obecního úřadu, bývalou místní kampeličkou, postaven pomník. Oběti druhé válečné vichřice připomíná pamětní deska na místní škole.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kunice (obec) Blansko
obec, osada Kunice (obec) Praha-východ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)