Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Krupá (obec) [8461]



Obec Krupá se nachází ve Středočeském kraji v okrese Rakovník 8 km severně od okresního města, na úpatí přírodního parku "Džbán" na křižovatce silnice č. I/6 Praha - Karlovy Vary a II/229 Rakovník - Louny .

První zmínka o obci je z roku 1353 a název je odvozen od slova hrubá, velká tedy ves nebo hora. Jednou z nejstarších budov, která se zachovala je památný kostel sv.Gotharda. Stojí jižně za obcí uprostřed hřbitova na mírném návrší nad krupským potokem. Je situován tak, že se jeví před očima ze všech stran až do značné vzdálenosti. Původně kamenný kostelík zbudován na způsob tvrze, byl v pozdějších letech přestavěn v barokním stylu a na počátku 18. století zrekonstruován, omítnut.

V obci najdeme velmi krásné zachovalé objekty lidové architektury z opukového zdiva, které se těžilo v nedalekých lomech.

V obci je pomník obětem války a památník mistra J.Husa, směrem na Mutějovice za obcí stojí chráněný památný strom jilm drsný a cestu k němu lemuje půvabné kulovité stromořadí. V obci se pořádají společenské akce - krupská pouť a posvícení se zábavou, staročeské máje s průvodem po obci v krojích zakončené staročeskou besedou, pálení čarodějnic, dětské odpoledne se soutěží a hrou, disko, zábavy a plesy v sokolovně. Působí zde četné spolky a sdružení, které se podílejí na kulturním dění v obci.

Obec je členem a zároveň sídlem sdružení obcí mikroregionu "Poddžbánsko", které bylo založeno na jaře roku 2000. Toto sdružení má Informační středisko s veškerým vybavením pro turisty, návštěvníky našeho okresu a občany v mikroregionu. Obec Krupá je situována v zemědělsko chmelařské oblasti.  


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Krupá (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Horní Krupá (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Krupá (obec) Kolín
obec, osada Dolní Krupá (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Krupá (obec) Rakovník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)