Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rotava (město) [8423]



Město Rotava se nachází v Krušných horách v příhraniční oblasti se SRN. Jeho rozloha, vzhledem k počtu obyvatel (cca 3.500) je poměrně velká a činí 11 km2. Obytným střediskem je především Horní Rotava, která leží v nadmořské výšce 600 m.

Město je známé především průmyslovou výrobou, která je soustředěna v Dolní Rotavě. Okolí města poskytuje výborné podmínky pro aktivní odpočinek ve formě turistiky, lyžování a sportovního vyžití. Přesný vznik obce Rotavy není znám.

První písemné zmínky o území Rotavy se objevují již v r.1340. Obec se v této době nacházela v hlubokých lesích a její původní jméno bylo Rhoda, pocházející z německého roden, což v překladu znamená káceti les. Území Rotavy bylo do r. 1628 majetkem rodiny Šliků a následně po dobu 250 let rodiny Nosticů. Spojení Rotavy s okolním světem bylo v počátcích obce velmi obtížné a těžko představitelné. Později však přes Rotavu vedla hlavní dálková cesta spojující Erfurt a Plavno s Prahou.

Značný rozvoj Rotavy přineslo zřízení válcovny na tyčové železo v r. 1861. V r. 1880 byla otevřena nová válcovna na plech a v r. 1889 nová ocelárna s martinskou pecí K dalšímu rozvoji výroby přispěla I. světová válka. Rotavské železárny byly v té době jedinou továrnou v Rakousku Uhersku, kde se vyráběly plechy na konzervy.

Ve 20. letech tohoto století byla Rotava elektrifikována a byl dán do provozu vodovod o délce přes 15 km, otevřeny další školy včetně školy mateřské. V r. 1925 byl dostavěn místní kostel. Ve II. světové válce se Rotava stala důležitým střediskem zbrojní výroby. Po II. světové válce převzaly místní továrny Škodovy závody Plzeň a nastává další období rozvoje obce. Staví se velké sídliště pro zaměstnance včetně občanské vybavenosti. V roce 1965 je obec Rotava povýšena na město.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Rotava (město) Sokolov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)