Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Modlany (obec) [8362]



 První zpráva o existenci obce je dokládána z roku 1328. Obec měla původní charakter zemědělský. Zemědělské usedlosti byly volně rozptýleny podél potoka a hlavních silnic. Náves byla v nejnižší části obce, obdélníkového půdorysu a také podél tohoto prostoru byly vybudovány usedlosti. Při severovýchodní části návsi, nad potokem obci dominuje kostel sv. Apolináře ze 14. století. S kostelem sousedí fara, která sehrála v dějinách obce a okolí významnou kulturní a náboženskou úlohu. V 19. století došlo v okolí obce k výraznému rozmachu hlubinné těžby hnědého uhlí. Modlansko se od této doby stalo významným producentem této suroviny. Hornictví pak významnou obživou zdejšího obyvatelstva v l. polovině 20. století. Modlany se nachází na staré kulturní půdě, jak naznačuje samotný název obce (patrně obětiště nějaké modly) a jak dosvědčují četné archoelogické nálezy. Vesnice typu okrouhlice patřila k hradu Kyšperku vybudovanému pány z Bergova v roce 1315, potom k panství Soběchleby, šejnovských jezuitů.

Kostel byl prvně uváděn v roce 1352 a od 1384 měl vlastního faráře. V roce 1899 byla vybudována škola. Pokusy o dolování uhlí sahají do roku 1839. Posléze byly vybudovány četné šachty na katastru Modlan.

Dnes pod obec Modlany spadají tyto části: Věšťany, Suché, Drahkov a Kvítkov. Kostel v dnešní podobě je z roku 1850. V současné době žije v těchto obcích cca 900 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Modlany (obec) Teplice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)