Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ledvice (město) [8358]



Kdy přesně vznikla zdejší obec se svým jménem, nebylo dosud historicky zjištěno. Vznik obce Ledvice se datuje až do 13. století, první  písemná zmínka o vsi pochází již z roku 1209. O tomto ranném období existence Ledvic se bohužel nezachovaly téměř žádné zprávy. Název obce v průběhu let neprodělal téměř žádné výraznější změny.V latinských textech je ves uváděna jako Ledwic, v německých pak jako Ladowitz.

Obec Ledvice byla 15.ledna 1898 povýšena nejdříve na městys, na město byla povýšena císařským rozhodnutím 25.prosince 1911. František Josef I. 14.dubna 1912 vydal o povýšení privilegium a tím byl městu přidělen znak (jeho štít je dělený kosmým zeleným břevnem na dvě části, nahoře stříbrnou a dole černou, na zeleném břevnu leží tři zlaté pětilisté růže. Štít obklopuje ornamentální bronzová obruba, na jejímž horním okraji spočívá zděná koruna s pěti viditelnými stinkami). Barvy znaku symbolizovaly odvětví, jimiž se tehdejší obyvatelstvo živilo. Byla to: těžba uhlí, výroba porcelánu a zemědělství.

Zdejší obyvatelé se věnovali především zemědělství, později se tu rozmohla také výroba porcelánu.

Život zde plynul v poklidu až do 19. století. To Ledvicím přineslo několik významných změn. S rozvojem těžby uhlí v kraji nalezla řada zdejších obyvatel práci v tomto oboru.

V roce 1848 pak bylo zrušeno nevolnictví, jímž byli lidé sužováni po celá staletí.

V roce 1850 se pak obce staly samostatnými správními jednotkami. Do tohoto roku Ledvice náležely pod panství Duchcov. Také konec 19. století byl pro obec velice významným obdobím. Roku 1896 zde byl postaven kostel Panny Marie (zbouraný v roce 1964 v důsledku důlní činnosti).

V tomto období svět začala také obohacovat řada novinek a vynálezů, jako např. elektřina či automobil. V roce 1900 tak byl v Ledvicích zaveden první telefon. Konec 19. století byl navíc obdobím velkého rozvoje kulturního a společenského života. Je tak zakládána celá řada spolků, klubů a organizací, např. v roce 1894 byl v Ledvicích založen Sokol.

V následujících letech jakoby se Ledvice pohybovaly na jakési pomyslné houpačce. Rok 1914 přinesl jedno z nejčernějších období historie města, první světovou válku. Během ní lidé trpěli nedostatkem jídla, ošacení, zboží dříve běžně dostupné se nyní vydávalo pouze na lístky. Koně, kostelní zvony a různé naturálie (jako např. obilí) byly odváděny pro potřeby armády, situace byla měsíc od měsíce horší, nejednou lidé zažili také hlad. Ke všemu začaly ledvickým rodinám přicházet i zprávy o prvních padlých…

Konec války byl pro Ledvice stejně jako pro všechny ostatní obce skutečným vysvobozením. Život se zde pomalu vracel do starých kolejí. Ve 20. letech dokonce můžeme hovořit o dalším rozvoji města. Důkazem toho je také historicky nejvyšší počet obyvatel. V roce 1930 zde žilo 5150 lidí.

S třicátými léty však přišla hospodářská krize a v roce 1938 pak obsazení Sudet Němci. Druhá světová válka na sebe nenechala dlouho čekat. Opět byli lidé sužováni nedostatkem, opět se rodiny bály o své otce a syny…

Konec války v roce 1945 byl přivítán s obrovskou úlevou. Následoval odsun německého obyvatelstva a v roce 1948 se moci v České republice chopili komunisté. V této době bylo ve městě 42 živnostníků a obchodníků.

V dalších letech pak měla na chod města velký vliv důlní činnost. Hlubinná těžba byla postupně nahrazována těžbou povrchovou, která měla za následek likvidaci města a tím zapříčinila velký pokles počtu zdejších obyvatel.

V dnešní době žije ve městě 547 obyvatel. Ledvice mají poštu, mateřskou školu, ordinaci obvodního lékaře, mandl, knihovnu, klubovnu s fit-centrem, travnaté i škvárové fotbalové hřiště klubu SK Viktorie Ledvice, dětské hřiště, lesopark, hřbitov, restauraci Jiskra, kabelovou televizi nebo třeba bezdrátový obecní internet.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Ledvice (město) Teplice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)