Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lukavice (obec) [8299]



Obec Lukavice se rozkládá v povodí řeky Kněžny a Lukavického potoka, jež bylo součástí kolowratského a kvasinského panství. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1364. Katastrální území Lukavice leží v průměrné nadmořské výšce 378 m. n. m.
V II.polovině 18. a v 19. století zde probíhala hornická činnost – těžba železných rud na různých místech obce, jejíž pozůstatky jsou dochovány do dnešních časů. V této době obec zaznamenala nárůst osídlení trvale žijících obyvatel a rozmach zemědělské výroby.
V roce 1783 byl postaven kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je nejvýznamnější kulturní památkou. Ze stejné doby pochází i stavba márnice a fary.
Další významnou historickou stavbou je škola z roku 1888, kterou navštěvovalo v této době přes 200 žáků.
První sčítání obyvatelstva z roku 1869 uvádí počet 1170 trvale bydlících. Od této doby se stav obyvatel postupně snižoval až na 471 v r. 1991. Od r. 1991 nastává pomalý růst počtu občanů. Poslední sčítání obyvatel v r. 2001 vykazuje číslo 521, 144 obydlených domů a 36 rekreačních chalup.
Současný ráz obce tvoří především zemědělská výroba. Od roku 1990 vznikají postupně soukromě podnikající subjekty, jejichž činnost je zaměřena do oblasti služeb, obchodu a drobné řemeslné výroby. Předpokladem zdárného vývoje obce je působení výchovné a vzdělávací činnosti Základní a mateřské školy v Lukavici, jež působí dodnes.
O kulturní, společenský a sportovní život obce se stará několik organizací: Sokol Lukavice, Sbor dobrovolných hasičů Lukavice a Myslivecké sdružení Lukavice. Mezi významné kulturní akce pravidelně se opakující patří Setkání rodáků a přátel Lukavice, jež má téměř 20-ti letou tradici, oslavy výročí založení SDH, oslavy výročí založení MS, každoroční pořádání školních besídek, divadel, plesů a tanečních zábav v kulturním domě a přilehlém pohostiství.
K využití volného času slouží fotbalové a volejbalové hřiště, přírodní krásy povodí Kněžny, které vybízejí k turistice a pěším procházkám.
Významnou krajinnou oblastí obce je Opukový lom Lukavice s teplomilnými bylinnými a keřovými porosty, svahovou loukou s výskytem chráněných druhů rostlin.
Rozvoj obce je zajištěn infrastrukturou vodovodu, plynovodu a energetiky a to v celé zastavěné části obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lukavice (obec) Šumperk
obec, osada Lukavice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Dolní Lukavice (obec) Plzeň-jih
obec, osada Horní Lukavice (obec) Plzeň-jih
obec, osada Lukavice (obec) Chrudim
obec, osada Lukavice (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)