Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sušice (obec) [8241]



Sušice jsou snad nejstarším sídlištěm nejen v okrese, nýbrž i v kraji. Svědčí o tom nález neumělého výrobku z nejstarší doby kamenné (asi 80 000 let př. Kr.), který byl učiněn 1934-35 na trati Kocovy. Je to jediný nález v tomto kraji.
Na starobylost obce lze také usuzovat z jejího názvu. Jména nejstarších obcí byla vesměs odvozena ze jmen jejich zakladatele nebo pána - podle Sucha Sušice.
Obec se prostírá v údolí Jankovického potoka mezi katastry obcí Traplice, Jalubí, Huštěnovice, Babice a Kudlovice. Sušice jsou malou obcí i katastr je menší - rozloha katastru je 189 ha. Nadmořská výška je 202 m.
Datum založení Sušic na místě staroslovanského hradiště lze datovat do 1. pololetí
13. století, a to po založení Kudlovic a Traplic. Tyto dvě obce musely existovat dříve než Sušice. První písemnou zmínku lze doložit rokem 1344. Jitka, vdova po Rupertovi ze Sušic odkázala v tomto roce se souhlasem svých synů Dluhomila a Jaroslava lán v Sušicích velehradskému klášteru.
Zakladatel obce se jmenoval Such, byl zemanem a na místě hradiště si vybudoval tvrz. Měl i dvůr, aby měl být z čeho živ. Sušice byly od počátku samostatným statkem, měly svého pána v místě. Tento pán bydlel v tvrzi, jejíž existence byla archeologicky prokázána.
V roce 1375 se připomíná Dětřich ze Sušic, v roce 1464 tamější dvůr a mýto byly součástí buchlovského statku, v roce 1466 je měl v zástavě jan Mléčko ze Zástřizl.
Od roku 1613 patřily Sušice pánům z Rotálů.
Sušice byly přifařeny k farnímu kostelu ve Spytihněvi již ve 13. století. Tomuto kostelu patřilo celé území někdejší župy.
Zmínka o mlýně v Sušicích se uvádí r. 1603 jako mlýn panský. Kdy byl postaven není známo. Poslední mletí bylo v roce 1848. Poslední mlynář byl A. Vavříček.
Dvůr v Sušicích je tak starý, jak Sušice samy. První historická zmínka je z r. 1614, kdy byl dvůr přidělen Jiřímu Kuželovi ze Žeravic. Ke dvoru náležely louky, dále k sušickému dvoru byla přidělena část pozemků patřících k faře spytihněvské a půda opuštěná v třicetileté válce.
Prvním starostou obce byl mlynář Václav Klem (1850).
Když táhli Švédové r. 1643 z Koměříže na Hradiště za třicetileté války ve Vinohrádkách , tak jejich padlému generálu postavili u Sušic pomník, na němž je vytesáno: „EN SIGNUN GROCIS CHRISTI IN NOVO SPES PERENNIS VITAE FUNDATA ORMNE PAX ODSTUPTO" - Ejhle, znamení kříže, obnoven. Naděje nesmrtelná životem utvrzena. Zachovej mír, nezáviď!
V obci je kaple Panny Marie z r. 1886.
Obecní pečeť: vpravo vinařský nůž a vlevo hrozen.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Sušice (město) Klatovy
obec, osada Sušice (obec) Uherské Hradiště
obec, osada Sušice (obec) Přerov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)